ΚΟΣΜΟΣ

Τζόναθαν Κόεν: Θα εργαστώ για την διατήρηση της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο

Τζόναθαν Κόεν: Θα εργαστώ για την διατήρηση της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο

Την δέσμευση του να εργαστεί για την παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο εξέφρασε ο Τζόναθαν Κόεν, υποψήφιος για την θέση του αναπληρωτή μόνιμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, κατά την διάρκεια της κατάθεσής του στην ακροαματική διαδικασία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας που συνεδρίασε για την έγκριση του διορισμού του.

«Είναι μια σημαντική αποστολή που συνοδεύεται από πολλές προκλήσεις. Οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι την βρίσκουν εξαιρετικά σημαντική. Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι όχι τόσο πολύ. Έχει υπάρξει ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο για την διατήρηση της ειρήνης στο νησί» ανέφερε ο κ. Κόεν απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στο σημείο αυτό ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ υπενθύμισε ότι η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είχε δημιουργήσει επανειλημμένα προβλήματα στο παρελθόν για την παραμονή της ειρηνευτικής αποστολής στο νησί, καθώς προσπαθούσε να συνδέσει την παρουσία της με την γενική πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Απαντώντας στην τοποθέτηση του γερουσιαστή, ο Τζόναθαν Κόεν είπε ότι δεσμεύεται να εργαστεί από την νέα του θέση για την διατήρηση της ειρηνευτικής αποστολής στην Κύπρο, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για επανέναρξη των διεργασιών για την επίτευξη πολιτικής λύσης.

«Εξετάζουμε κάθε ανανέωση της εντολής, στη βάση πέντε αρχών για την διατήρηση της ειρήνης. Μία από αυτές είναι να υποστηρίζει την πολιτική λύση. Eίμαι αισιόδοξος, μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στο νησί τις τελευταίες εβδομάδες, και βλέπουμε ότι ανοίγει ένα νέο παράθυρο για να εργαστούμε προς μια πολιτική λύση» τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Μέχρι και σήμερα ο Τζόναθαν Κόεν εκτελεί καθήκοντα αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών υπεύθυνου για θέματα Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κατά την διάρκεια της θητείας του είχε χειριστεί θέματα Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας, ενώ είχε ενεργό ρόλο και στην διοργάνωση της ΔΕΘ για το 2018 όπου οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)