ΚΟΣΜΟΣ

Το Λονδίνο, η καλύτερη φοιτητούπολη παγκοσμίως

to-londino-i-kalyteri-foititoypoli-pagkosmios-2249544

Το Λονδίνο είναι η καλύτερη φοιτητούπολη του κόσμου, την ίδια στιγμή που η Αθήνα βρίσκεται στην 76η θέση μεταξύ των φοιτητουπόλεων του κόσμου το 2018, σύμφωνα με τη διεθνή κατάταξη QS. Η ελληνική πρωτεύουσα υποχώρησε στην 76η θέση από την 67η το 2017, σύμφωνα με τη νέα έκδοση του διεθνούς πίνακα κατάταξης φοιτητικών πόλεων της Quacquarelli Symonds QS Best Student Cities Ranking για τους 100 κορυφαίους προορισμούς φοίτησης παγκοσμίως.

Η QS αξιολόγησε συνολικά 489 πόλεις και το Λονδίνο βρέθηκε πρώτη φορά στην κορυφή της κατάταξης. Ακολουθούν κατά σειρά το Τόκιο, η Μελβούρνη, το Μόντρεαλ, το Παρίσι, το Μόναχο και το Βερολίνο. Καμία πόλη των ΗΠΑ δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα.

Η Αθήνα σημείωσε πτώση σε πέντε από τους έξι επιμέρους δείκτες που χρησιμοποίησε η QS για την έρευνα, ενώ βελτίωση εμφάνισε φέτος μόνο ο δείκτης που αφορά τη γνώμη των φοιτητών (Student View). Ο δείκτης αυτός ζητεί από τους φοιτητές που σπουδάζουν, ή έχουν σπουδάσει σε μια πόλη, να αξιολογήσουν την ποιότητα ζωής στην πόλη με βάση την εμπειρία τους συνολικά και την προθυμία τους να παραμείνουν σε αυτή και μετά το πέρας των σπουδών. Η Αθήνα βρίσκεται σήμερα στην 56η θέση στον συγκεκριμένο δείκτη.

Επίσης, η Αθήνα καταλαμβάνει φέτος την 25η θέση στον δείκτη της προσιτότητας (Affordability) και εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο οικονομικά προσιτές φοιτητικές πόλεις στον κόσμο. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σημείωσαν πτώση στον διεθνή πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων QS World University Rankings και αυτή η πτώση επηρεάζει αρνητικά την επίδοση της Αθήνας στον συγκεκριμένο δείκτη, με συνέπεια η πρωτεύουσα της Ελλάδας να καταλαμβάνει την 99η θέση, δηλαδή εννέα θέσεις χαμηλότερα συγκριτικά με πέρυσι.

Στον δείκτη της «ελκυστικότητας» (Desirability), ο οποίος αξιολογεί παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με την ποιότητας ζωής της πόλης, όπως η ρύπανση, η ασφάλεια και η διαφθορά, η Αθήνα έπεσε φέτος οκτώ θέσεις, κατακτώντας την 78η θέση ανάμεσα σε 139 πόλεις.