ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ κατά Τραμπ: «Σοβαρή ζημία στη διεθνή κοινότητα» η στάση των ΗΠΑ

Μέρκελ κατά Τραμπ: «Σοβαρή ζημία στη διεθνή κοινότητα» η στάση των ΗΠΑ

Ως «βαθιά τομή» και «σοβαρή ζημιά» για τη διεθνή κοινότητα χαρακτήρισε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ την απόφαση του Aμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Δεδομένου ότι η συμφωνία έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η μονομερής αποχώρηση της Ουάσιγκτον συνιστά πλήγμα για την εμπιστοσύνη στη διεθνή τάξη, δήλωσε την Παρασκευή το μεσημέρι στη Συνάθροιση της Καθολικής Εκκλησίας στην πόλη του Μύνστερ.

«Διευρυμένες διαπραγματεύσεις» με το Ιράν

Παρ' όλα αυτά, η αμερικανική απόφαση «δεν αποτελεί όμως αιτία να τεθεί σε αμφισβήτηση ολόκληρη η διατλαντική εταιρική σχέση», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Ένας από τους λόγους είναι ότι η Ευρώπη δεν μπορεί μόνη της να δράσει διεθνώς ως ειρηνευτική δύναμη. «Το κατά πόσο θα είμαστε σε θέση», αναρωτήθηκε, «να διατηρήσουμε ζωντανή τη συμφωνία, όταν μια τόσο μεγάλη οικονομική δύναμη δεν συμμετέχει, αυτό θα πρέπει να το συζητήσουμε με το Ιραν». «Το ελπίζουμε», είπε η καγκελάριος, «αλλά η Ευρώπη δεν θα πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι είναι ισχυρότερη από ότι στην πραγματικότητα είναι».

Σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί την Πέμπτη η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε πως η Γερμανία μαζί με τη Γαλλία και τη Μ. Βρετανία θα τηρήσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εφόσον και η Τεχεράνη θα εξακολουθεί να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, η καγκελάριος επεσήμανε ότι θα πρέπει τώρα να διεξαχθούν διευρυμένες διαπραγματεύσεις με το Ιράν, οι οποίες θα συμπεριλαμβάνουν το βαλλιστικό πρόγραμμα της χώρας και το ρόλο του Ιράν στη Συρία αλλά και την Υεμένη. Τέλος, ενώ καταδίκασε τις ιρανικές επιθέσεις στα Υψώματα του Γκολάν, ζήτησε από το τον Χ. Ρουχανί το Ιράν να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί στην περιοχή.

(Πηγή: DW)