ΚΟΣΜΟΣ

«Το Ισλαμικό Κράτος θα ξαναχτυπήσει την Ε.Ε.»

«Το Ισλαμικό Κράτος θα ξαναχτυπήσει την Ε.Ε.»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η απειλή των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη δεν έχει παρέλθει. Γι’ αυτόν τον λόγο η Βρετανία πρέπει –και μετά το Brexit– να συνεχίσει να διατηρεί στενές σχέσεις με την Ε.Ε. στον τομέα της ασφάλειας, για να καταφέρει να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο που εγκυμονούν τέτοιου είδους επιθέσεις, αλλά και οι ρωσικές προσπάθειες για υπονόμευση των δυτικών δημοκρατιών.

Την προειδοποίηση απηύθυνε χθες, από το Βερολίνο, ο αρχηγός των βρετανικών υπηρεσιών αντικατασκοπείας MI5, Αντριου Πάρκερ, προβλέποντας ότι η τζιχαντιστική οργάνωση θα μπορούσε να επανεμφανιστεί με αιματηρές επιθέσεις μετά τις ήττες της στη Συρία και στο Ιράκ. Κατά την άποψή του, η οργάνωση εξακολουθεί να επιδιώκει την πραγματοποίηση καταστροφικών και όλο και πιο πολύπλοκων επιθέσεων.

Παράλληλα, η Ρωσία ευθύνεται για «κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», είπε ο Πάρκερ, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τις δυτικές δημοκρατίες διασπείροντας παραπληροφόρηση και ψεύδη. Στην πρώτη δημόσια ομιλία εν ενεργεία αρχηγού του MI5 στο εξωτερικό, ο Πάρκερ χαιρέτισε την κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην απόπειρα δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στις 4 Μαρτίου στο Σάλσμπερι, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα παρά τις ρωσικές διαψεύσεις. Μετά τις πρώτες κυρώσεις που εφαρμόστηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση κατά της Μόσχας, 18 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν την απέλαση Ρώσων διπλωματών.

Σε έτερο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χθες στη γερμανική πρωτεύουσα με αντικείμενο τις ένοπλες δυνάμεις, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι σημαντικό για τη χώρα της να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ. «Ο στόχος δεν είναι φετίχ», αλλά απηχεί τις νέες απαιτήσεις στον τομέα της ασφάλειας, τόνισε, μιλώντας σε ανώτατους στρατιωτικούς. Αναγνώρισε, εξάλλου, την υποχρέωση της Γερμανίας να εκσυγχρονίσει τον στρατιωτικό της εξοπλισμό ύστερα από χρόνια φθίνουσας πορείας των γερμανικών αμυντικών δαπανών.