Ευρωπαϊκός αγώνας διάσωσης συμφωνίας με Ιράν

Ευρωπαϊκός αγώνας διάσωσης συμφωνίας με Ιράν

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ενώ στενεύουν τα περιθώρια για διάσωση της συμφωνίας με το Ιράν, Βρυξέλλες και Τεχεράνη αγωνίζονται για την επιβίωσή της, έστω ερήμην των ΗΠΑ. Κατ’ ιδίαν, ωστόσο, πολλοί διπλωμάτες αμφισβητούν κατά πόσον αυτό είναι εφικτό μετά την επαναφορά των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν που ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Γαβάντ Ζαρίφ έφτασε χθες στη βελγική πρωτεύουσα για να συναντηθεί με τους ομολόγους του από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Οι επαφές του με την επικεφαλής της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι ήταν «θετικές και εποικοδομητικές», όπως είπε ο Ζαρίφ, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις με τις τρεις χώρες θα συνεχιστούν. Αδιάλλακτος, αντίθετα, εμφανίστηκε ο σύμβουλος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη που διακήρυξε χθες ότι το Ιράν δεν θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία, ούτε θα συζητήσει για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Παρά τις αμφιβολίες στις ιδιωτικές τους συνομιλίες, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες επισήμως θα διακηρύξουν ότι παραμένουν αφοσιωμένοι στο γράμμα της συμφωνίας του 2015. Ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, δήλωσε στο πρακτορείο Φαρς ότι δεν είναι αισιόδοξος για την εξέλιξη των συνομιλιών με τους Ευρωπαίους.

«Ενα από τα ερωτήματα που θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε είναι κατά πόσον οι Αμερικανοί θέλουν να υποχρεώσουν το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα ή να απαλλαγεί από το καθεστώς», σχολίασε ανώτατος Γάλλος αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας πως το Παρίσι ανησυχεί για την ιδεολογική στροφή που έχει συντελεστεί στην Ουάσιγκτον μετά τον διορισμό του Τζον Μπόλτον στη θέση του Αμερικανού εθνικού συμβούλου Ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή