ΚΟΣΜΟΣ

Αρση μέτρων ασφαλείας του Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο

Αρση μέτρων ασφαλείας του Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο διέταξε την Πέμπτη να αρθούν όλα τα επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας στην πρεσβεία της χώρας του στο Λονδίνο – καταφύγιο του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ εδώ και σχεδόν έξι χρόνια – που είχε αποφασίσει να ληφθούν η κυβέρνηση του προκατόχου του, του Ραφαέλ Κορέα (2007-2017).

Ο Μορένο, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τον Ασάνζ «χαλίκι στο παπούτσι του», αποφάσισε την «άμεση άρση όλων των επιπρόσθετων μέτρων ασφαλείας στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο», τόνισε εκπρόσωπος της προεδρίας της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Στο εξής, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, τα μέτρα ασφαλείας στην πρεσβεία στο Λονδίνο θα είναι τα ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται σε όλες τις άλλες πρεσβείες της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

Η απόφαση του Μορένο ακολουθεί τη δημοσίευση από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian μιας έρευνας, σε συνεργασία με τον ιστότοπο Focus Ecuador, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση του Ισημερινού όχι μόνο είχε αποφασίσει να προσφέρει φιλοξενία και άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ, αλλά και ότι είχε διατάξει να διεξαχθεί ευρείας κλίμακας επιχείρηση των υπηρεσιών πληροφοριών της για την προστασία του.

Ο 46χρονος Αυστραλός προσέφυγε τον Ιούνιο του 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου οι αρχές τον καταζητούσαν από τα τέλη του 2010 εξαιτίας των κατηγοριών σε βάρος του για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, τις οποίες αρνείται.

Σύμφωνα με την έρευνα της Γκάρντιαν, που επικαλέστηκε έγγραφα των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισημερινού, το Κίτο διεξήγαγε μια επιχείρηση προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων δολαρίων (4,2 εκατ. ευρώ) με στόχο την «προστασία» και την «υποστήριξη» του Ασάνζ, η οποία όμως εξελίχθηκε σε συστηματική παρακολούθηση των κινήσεών του.

Η βρετανική εφημερίδα υποστήριξε επίσης ότι ο ίδιος ο Ασάνζ κατάφερε να παρεισφρήσει στο σύστημα πληροφορικής της πρεσβείας και να «υποκλέψει» τόσο «επίσημες» όσο και «προσωπικές επικοινωνίες» των στελεχών της.

Ο ιστότοπος WikiLeaks διέψευσε το περιεχόμενο του δημοσιεύματος μέσω Twitter, καταγγέλλοντας μια απόπειρα «κατασυκοφάντησης» του Ασάνζ και διαμηνύοντας ότι θα προσφύγει ενώπιον της δικαιοσύνης.

H σχέση ανάμεσα στο Κίτο και τον Ασάνζ δεν σταματά να επιδεινώνεται τους τελευταίους μήνες. Εξοργισμένη από ορισμένες πολιτικές τοποθετήσεις του, η κυβέρνηση του Ισημερινού του στερεί από τον Μάρτιο κάθε μέσο επικοινωνίας του με τον έξω κόσμο. Η κυβέρνηση του προέδρου Μορένο, ο οποίος διαδέχθηκε τον Κορέα το 2017 και είχε επαναλάβει τον Φεβρουάριο ότι θα τηρήσει την υπόσχεση να τον προστατεύσει, μοιάζει να χάνει την υπομονή της με την υπόθεση.

Παρότι οι σουηδικές αρχές έβαλαν στο αρχείο τις κατηγορίες σε βάρος του, ο Ασάνζ κινδυνεύει να συλληφθεί με το που θα βγει από την πρεσβεία και να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου οι αρχές σκοπεύουν να τον παραπέμψουν σε δίκη για τη δημοσιοποίηση από τον WikiLeaks το 2010 εκατομμυρίων απόρρητων και διαβαθμισμένων αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ