ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ναπολέων και το μονοπάτι του πολέμου

Ο Ναπολέων και το μονοπάτι του πολέμου

«Αν θέλεις να κατανοήσεις την πολιτική ενός έθνους, κοίτα τον χάρτη», υποτίθεται ότι είχε πει ο Ναπολέων. Αν ζεις στο Iσραήλ, αυτές τις ημέρες έχεις την αίσθηση ότι το τεράστιο κράτος του Ισραήλ υπαγορεύει στις υποτελείς ΗΠΑ τι να κάνουν με το Ιράν. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακούει και συμμορφώνεται. Ο μέγας Μπίμπι τού λέει να σκίσει τη συμφωνία με το Ιράν για κανέναν προφανή λόγο και υπακούει. 

Αλλά μετά κοιτώντας τον χάρτη με μεγάλη έκπληξη ανακαλύπτεις ότι οι ΗΠΑ είναι μία τεράστια χώρα, ενώ το Ισραήλ είναι ένα στίγμα, τόσο μικρό που το όνομά του πρέπει να γραφτεί πέρα από τα σύνορά του, στη θάλασσα. 

Μπορεί, άραγε, να βλέπουμε την εικόνα αυτή λάθος; Οτι, δηλαδή, ο Τραμπ δεν είναι υποτελής του Νετανιάχου και ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο; Οτι ο Τραμπ επιβάλλει και ο Μπίμπι απλώς υπακούει;

Ο Τραμπ είναι ο σύγχρονος Νέρωνας και αυτοκράτορας της Νέας Ρώμης. Το βασικό αντικείμενο του Τραμπ σε αυτή τη ζωή είναι να φύγει από τη συμφωνία του Ιράν για τα πυρηνικά. Γιατί; Γιατί την είχε διαπραγματευθεί ο μισητός προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα. 

Είχε συμμορφωθεί

Ποιοι άλλοι λόγοι υπάρχουν για την ακύρωση της συμφωνίας; Δεν άκουσα κανέναν. Η συμφωνία εμπόδιζε το Ιράν από την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Ολοι οι ειδικοί χωρίς εξαίρεση, ακόμα και στο Ισραήλ, επιβεβαιώνουν ότι το Ιράν συμμορφώθηκε με τις δεσμεύσεις του.

Ο Μπίμπι έχει καταγοητεύσει τον Τραμπ και ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να ακολουθήσει το Ισραήλ. Ο Μπίμπι έχει εμμονή με το Ιράν.  

Ας επιστρέψουμε στον χάρτη του Ναπολέοντα. Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν. Δεν υπάρχουν κοινά σύνορα. Παλιότερα το Ιράν ήταν ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ. 

Βέβαια, οι σημερινοί κυρίαρχοι του Ιράν είναι ακραίοι σιίτες ισλαμιστές. Θέλουν να γίνουν επικυρίαρχοι  του αραβικού μουσουλμανικού κόσμου. Οι Αραβες μισούν το Ισραήλ εξαιτίας της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης. Ετσι οι Ιρανοί προσποιούνται ότι είναι ο μεγάλος εχθρός του «Μικρού Σατανά», της φράσης που χρησιμοποιούν για να διακρίνουν το Ισραήλ από τον «Μεγάλο Σατανά», τις ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα, πιστεύω πως οι κυρίαρχοι του Ιράν δεν δίνουν δεύτερη σκέψη στο Ισραήλ παρά σαν ένα χρήσιμο εργαλείο. Το μίσος για το Ισραήλ είναι το όπλο τους στη μάχη με τους σουνίτες του αραβικού κόσμου, των οποίων ηγείται ο υπερενεργητικός διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας.   

Γιατί άραγε ο Μπίμπι έχει εμμονή με το Ιράν; Εξαρτάται από το πόσο κυνικός είσαι. Εάν είσαι πολύ κυνικός, μπορείς να πεις ότι τόσο ο πρόεδρος Τραμπ όσο και ο Μπίμπι εμπλέκονται σε έρευνες για εγκληματικές ενέργειες. Με λίγη τύχη μπορεί αμφότεροι να καταλήξουν στη φυλακή. Τι καλύτερος τρόπος να αποσπάσουν την προσοχή των υπηκόων τους από έναν μικρό πόλεμο; Οι ΗΠΑ πολύ απέχουν από έναν πόλεμο με το Ιράν, αλλά εμείς όχι.  

Αυτές τις ημέρες ή καλύτερα τις νύχτες, τα γενναία αγόρια μας βομβαρδίζουν ιρανικές εγκαταστάσεις στη Συρία. Μέχρι στιγμής οι Ιρανοί δεν έχουν αντιδράσει. Γιατί όμως υπήρχαν εκεί Ιρανοί; Είναι μέρος της προσπάθειάς τους να δημιουργήσουν μία ιρανική σφαίρα επιρροής από το Ιράν μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα. Το Ισραήλ βρίσκεται στο μονοπάτι του πολέμου.

* O κ. Uri Avnery είναι συγγραφέας, βουλευτής του Ισραήλ και ιδρυτής του φιλειρηνικού κινήματος Gush Shalom. 
GUSH SHALOM