ΚΟΣΜΟΣ

Πομπέο: Μια κακή συμφωνία με τη Β. Κορέα δεν αποτελεί επιλογή

Πομπέο: Μια κακή συμφωνία με τη Β. Κορέα δεν αποτελεί επιλογή

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προειδοποίησε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον είναι προετοιμασμένη να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα αν οι επερχόμενες συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ δεν οδεύσουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Μια κακή συμφωνία δεν αποτελεί επιλογή», είπε ο Πομπέο στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Ο αμερικανικός λαός βασίζεται πάνω μας για να το κάνουμε σωστά. Αν δεν τεθεί στο τραπέζι μια σωστή συμφωνία, θα αποχωρήσουμε με σεβασμό», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Πομπέο διαβεβαίωσε πάντως ότι η ιστορική σύνοδος δεν έχει ματαιωθεί και δήλωσε «αισιόδοξος» ότι θα γίνει κανονικά όπως έχει προγραμματιστεί.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε επίσης ότι οι πιέσεις των ΗΠΑ και των εταίρων τους στη Βόρεια Κορέα αποφέρουν καρπούς. «Η στάση μας δεν θα αλλάξει μέχρι να δούμε να γίνονται αξιόπιστα βήματα προς μια ολοκληρωμένη, επαληθεύσιμη και μη αντιστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου». Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο Πομπέο είπε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν παραχωρήσεις στην Πιονγκγιάνγκ κατά τις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν που είναι προγραμματισμένες για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με τον Πομπέο, ο Κιμ δήλωσε με σαφήνεια στους Αμερικανούς ότι αναμένει, σε αντιστάθμισμα για την αποπυρηνικοποίηση, να παρασχεθούν οικονομική βοήθεια στην Πιονγκγιάνγκ και "εγγυήσεις για την ασφάλεια" της χώρας του.

Ο Πομπέο έχει συναντηθεί δύο φορές με τον Κιμ τις τελευταίες εβδομάδες, αρχικά ως διευθυντής της CIA και στη συνέχεια ως υπουργός Εξωτερικών. "Μιλήσαμε για τους κοινούς μας στόχους, για το τι αναμένει ο κόσμος και η Αμερική και για το τι θέλει να πετύχει η Βόρεια Κορέα", εξήγησε. "Υπάρχουν θέματα για τα οποία απομένει ακόμη να γίνει πολλή δουλειά ώστε να βρούμε κοινό πεδίο συνεννόησης, όμως εξήγησε ανοιχτά ότι κατανοεί ότι η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία του λαού του εξαρτώνται από μια αλλαγή στρατηγικής. Ελπίζουμε ότι θα είναι προετοιμασμένος", πρόσθεσε.

Οσον αφορά στην πιθανότητα διεξαγωγής της συνόδου κορυφής μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι αυτή «εξαρτάται εν τέλει» από τον ίδιο τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

«Αυτός ζήτησε αυτή τη συνάντηση, ο πρόεδρος συμφώνησε να τον συναντήσει, είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η συνάντηση θα διεξαχθεί», πρόσθεσε ο Πομπέο στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στην ακρόασή του στην Επιτροπή, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ νωρίτερα επιβεβαίωσε ότι η ιστορική σύνοδος «εξακολουθεί να είναι προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου».

Πάντως ο Τραμπ άφησε χθες για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής της.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει την Ρωσία ως χώρα που συνιστά πρόκληση για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων σημείωσε ότι «η Ρωσία συνιστά πρόκληση για τα στρατηγικά μας συμφέροντα, καθώς και για την ασφάλεια των συμμάχων μας. Αυτό το επιβεβαιώνει η επίθεση με χημικά στην Μεγάλη Βρετανία για την οποία (η Ρωσία) εμείς και ορισμένοι εταίροι και σύμμαχοι μας την τιμωρήσαμε».

Νέα συμφωνία για τερματισμό απειλών του Ιράν

Ακόμη, ο Πομπέο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία συνήφθη το 2015 επί κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα. Ειδικότερα, τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να εργαστεί «με όσο περισσότερους εταίρους, φίλους και συμμάχους είναι δυνατόν» στις αρχές ή μέσα Ιουνίου με σκοπό να επιτευχθεί νέα συμφωνία ώστε να δοθεί τέλος στις πυρηνικές και μη απειλές από την πλευρά της Τεχεράνης.