Ιταλία: Εντολή στον Τζουζέπε Κόντε

Ιταλία: Εντολή στον Τζουζέπε Κόντε

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Επειτα από δύο ημέρες δισταγμού, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα ανέθεσε χθες την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον 54χρονο καθηγητή Νομικής Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος δεσμεύθηκε να είναι «συνήγορος υπεράσπισης του ιταλικού λαού». Παράλληλα, χωρίς νικητή συνεχίζεται το μπρα ντε φερ για την επιλογή υπουργού Οικονομικών, που θα αποκαλύψει σε ποιο βαθμό είναι διατεθειμένη η νέα κυβέρνηση να συγκρουστεί με την ευρωπαϊκή οικονομική ορθοδοξία.

Οι επικεφαλής των σχηματισμών που απαρτίζουν τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία, Λουίτζι ντι Μάιο, του Κινήματος 5 Αστέρων και Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά αναμένεται επίσης να αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα, ενώ το «συμβόλαιο διακυβέρνησης» το οποίο συνήψαν θα βρεθεί «στο επίκεντρο του κυβερνητικού έργου», όπως δήλωσε ο Κόντε. «Αυτή θα είναι μια κυβέρνηση αλλαγής. Μία κυβέρνηση για λογαριασμό των πολιτών, που θα φροντίζει για τα δικαιώματά τους», είπε ο Κόντε εξερχόμενος από τη δίωρη συνάντηση με τον πρόεδρο Ματαρέλα.

«Είμαι καθηγητής και δικηγόρος, στη διάρκεια της ζωής μου έχω υπερασπιστεί τόσους και τόσους ανθρώπους, τώρα ήρθε η ώρα να υπερασπιστώ όλους τους Ιταλούς στα ευρωπαϊκά και τα διεθνή φόρα», προσέθεσε. Ο Κόντε έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ σύσσωμος ο ιταλικός Τύπος θεωρούσε ότι η υποψηφιότητά του «κάηκε» λόγω ανακολουθιών στο βιογραφικό του. «Ο Κόντε προδόθηκε από το βιογραφικό, η κυβέρνηση βρίσκεται ξανά μεσοπέλαγα», ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος του χθεσινού φύλλου της εφημερίδας «Ρεπούμπλικα».

Ο 54χρονος Κόντε πρόσκειται στο Κίνημα 5 Αστέρων, αν και δεν έχει υπάρξει υποψήφιος στις λίστες του. Δεν διαθέτει επίσης πολιτική εμπειρία ούτε εμπειρία διοίκησης. Χθες το πρωί, η ανυπομονησία των στελεχών του Κινήματος λόγω της διήμερης σιγής ασυρμάτου από το προεδρικό μέγαρο οδήγησε το ανώτατο στέλεχος των 5 Αστέρων, Αλεσάντρο ντι Μπατίστα, σε σκληρές δηλώσεις.

Ο Ντι Μπατίστα προέτρεψε τον πρόεδρο Ματαρέλα να «μην γίνει συνήγορος αυτών που αντιτίθενται στην αλλαγή». «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση, μία κυβέρνηση ικανή να επέμβει, αν χρειαστεί και με την απαραίτητη σκληρότητα, για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη. Μια κυβέρνηση πάνω από όλα ικανή να αποκαταστήσει την ιερή αρχή της δημοκρατίας, τα πρωτεία της πολιτικής επί της οικονομίας», έγραψε ο Ντι Μπατίστα.

Ο πρόεδρος Ματαρέλα φέρεται να διαφωνεί με την τοποθέτηση στο υπουργείο Οικονομικών του επικριτή της Ευρωζώνης, 82χρονου Πάολο Σαβόνα. «Ο πρόεδρος δεν εκτιμά κάποιους οικονομολόγους που τάσσονται κατά του ευρώ και της ευρωπαϊκής ένωσης», ανέφερε στο πρακτορείο Reuters πηγή που συνομίλησε με τον Ιταλό πρόεδρο.

Οι αγορές έχουν αντιδράσει στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών με ελαφρά άνοδο των αποδόσεων του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου σε υψηλό 14μήνου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή