Διακοπές για μουσουλμάνους

Διακοπές για μουσουλμάνους

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΤΤΑΛΕΙΑ. Η πάλαι ποτέ προσοδοφόρος τουρκική τουριστική βιομηχανία δέχθηκε ισχυρά πλήγματα εξαιτίας της τρομοκρατίας, του πολέμου στη Συρία και της πολιτικής αστάθειας στη χώρα. Σημαντική ενίσχυση γνωρίζει, όμως, ο τομέας των διακοπών για ευσεβείς μουσουλμάνους, με δεκάδες ξενοδοχεία και θέρετρα στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου να φιλοξενούν επισκέπτες που δεν επιθυμούν να συγχρωτισθούν με Δυτικούς τουρίστες. Παρότι η αγορά των «χαλάλ διακοπών» παραμένει ακόμη στα σπάργανα, ολοένα και περισσότερες οικογένειες από την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και τις μουσουλμανικές παροικίες της Ευρώπης επιλέγουν τέτοια θέρετρα.

«Οι ευσεβείς μουσουλμάνοι τουρίστες είναι επίμονοι και δεν τρομάζουν από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Την ώρα που οι Δυτικοί μποϊκοτάρουν την Τουρκία ως τουριστικό προορισμό, οι μουσουλμάνοι επισκέπτες αναπληρώνουν το κενό», λέει ο Ουφούκ Σεκτσίν, ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας halalbooking.com, που ειδικεύεται σε διακοπές για μουσουλμανικές οικογένειες.

Το 2016, ο αριθμός αφίξεων τουριστών στην Τουρκία σημείωσε αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας, ως αποτέλεσμα του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, της σειράς βομβιστικών επιθέσεων και της διπλωματικής διένεξης με τη Μόσχα. Η εταιρεία του Σεκτσίν αναμένει φέτος το καλοκαίρι να οργανώσει τις διακοπές 70.000 μουσουλμάνων τουριστών στα παράλια του Αιγαίου. Παρότι μόλις 60 ξενοδοχεία προσφέρουν υπηρεσίες «χαλάλ», η ζήτηση για τέτοιες διακοπές ενισχύεται διαρκώς. Στην κωμόπολη της Αλάνια (αρχαίο Κορακήσιον) στην επαρχία της Αττάλειας, τα ξενοδοχεία «χαλάλ» προσφέρουν χαλί προσευχής σε κάθε δωμάτιο, χωριστές πισίνες και οργανωμένες παραλίες για άνδρες και γυναίκες, καθώς και κοινόχρηστους «μεικτούς» χώρους για οικογένειες. Το φαγητό στον μπουφέ είναι αυστηρά «χαλάλ», σύμφωνο με τις διατροφικές απαιτήσεις του Ισλάμ, ενώ το αλκοόλ απαγορεύεται σε κάθε χώρο του ξενοδοχείου.

Γυναίκες φρουροί

Στο πολυτελές ξενοδοχείο Wome Deluxe, οι πισίνες για αποκλειστική χρήση των γυναικών φρουρούνται από γυναίκες-φύλακες, ενώ η παραλία των γυναικών διαθέτει ψηλούς φράκτες, που καθιστούν αδύνατη την πρόσβαση σε άνδρες. Οσοι επιθυμούν να επισκεφθούν τις παραλίες αυτές υποχρεούνται να παραδώσουν τα κινητά τους τηλέφωνα και τις φωτογραφικές τους μηχανές στο προσωπικό. Πολλοί από τους ξένους επισκέπτες έχουν καταγωγή από τον αραβικό κόσμο, αλλά γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Δυτική Ευρώπη. «Πολλές δραστηριότητες είναι πια απαγορευμένες για τις μουσουλμάνες που φορούν μαντίλα στη Γαλλία, όπως η χρήση της μαντίλας στις δημοτικές πισίνες και τις παραλίες. Μόνο εδώ μπόρεσα να βρω τόπο διακοπών που υπακούει στις μουσουλμανικές ευαισθησίες», λέει η Ριχάμπ Χασαΐν, απολαμβάνοντας το μπάνιο με τις φίλες της στη γυναικεία πισίνα του Wome Deluxe.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή