ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την απελευθέρωση του Αμερικανού που κρατούνταν στη Βενεζουέλα

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την απελευθέρωση του Αμερικανού που κρατούνταν στη Βενεζουέλα

Την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση ενός Αμερικανού που κρατούνταν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια στη Βενεζουέλα, εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόκειται για τον Τζόσουα Χολτ, έναν μορμόνο ιεραπόστολο που κατηγορούνταν από το Καράκας ότι οργάνωσε ένοπλες ομάδες για να αποσταθεροποιήσει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, κάτι που ο Χολτ ανέκαθεν αρνούνταν.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την απελευθέρωση του Αμερικανού που κρατούνταν στη Βενεζουέλα-1

«Καλή είδηση η απελευθέρωση του αμερικανού ομήρου στη Βενεζουέλα», έγραψε στο Twitter o Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να κάνει γνωστό το όνομα του Αμερικανού, αλλά προσθέτοντας πως «οι υπέροχοι κάτοικοι της Γιούτα θα χαρούν πολύ».

Η Γιούτα είναι μια αμερικανική Πολιτεία με μεγάλο πληθυσμό μορμόνων και ο Τζόσουα Χολτ κατάγεται απ' αυτή.

Ο Οριν Χατς, ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Πολιτείας, επιβεβαίωσε γρήγορα την ταυτότητα του εν λόγω Αμερικανού, γράφοντας σε ανακοίνωση:

«Είμαι ευτυχής που ανακοινώνω πως, έπειτα από δύο χρόνια σκληρών προσπαθειών, επιτύχαμε την απελευθέρωση του Τζος και της Τάμι Χολτ», της βενεζουελανής συζύγου του, «οι οποίοι είναι πλέον καθ' οδόν για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Καράκας εντάθηκαν περισσότερο αυτή την εβδομάδα, με την επιβολή τη Δευτέρα νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας, μετά την αμφισβητούμενη από τη διεθνή κοινότητα επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος άρχισε μια δεύτερη προεδρική θητεία.

Το ζεύγος Χολτ πρόκειται να φθάσει στην Ουάσινγκτον αργά το απόγευμα και να γίνει δεκτό στον Λευκό Οίκο γύρω στις 19:00 (τοπική ώρα, 02:00 της Κυριακής ώρα Ελλάδας), γνωστοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται την επομένη μιας αιφνιδιαστικής συνάντησης στο Καράκας του αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Κόρκερ, ρεπουμπλικανού προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, με τον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Μπομπ Κόρκερ για τις κρίσιμες προσπάθειές του, καθώς και αυτούς της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων για τη βοήθειά τους και την προσπάθειά τους», έγραψε ο Οριν Χατς.