ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν και Αμπε συζήτησαν το θέμα της υπογραφής ειρηνευτικής συμφωνίας

Πούτιν και Αμπε συζήτησαν το θέμα της υπογραφής ειρηνευτικής συμφωνίας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην υπόθεση της Βόρειας Κορέας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας η Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει πλήρως όλα τα πυρηνικά όπλα, μετά τη συνάντησή τους στη Μόσχα όπου συζήτησαν το θέμα της Βόρειας Κορέας και άλλα γεωπολιτικά ζητήματα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε ότι είναι σημαντική η αναζήτηση με υπομονή μαζί με την Ιαπωνία λύσης που θα επιτρέψει στις δύο χώρες να υπογράψουν τελικά ειρηνευτική συνθήκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία θα εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα και των δύο πλευρών.

Η υπογραφής ειρηνευτικής συμφωνίας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε συζήτησαν στο Κρεμλίνο και για το θέμα της «ειρηνευτικής συμφωνίας», η οποία δεν υπεγράφη ποτέ ανάμεσα στις δύο χώρες μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εξαιτίας της διαφοράς τους για τις Κουρίλες Νήσους.

«Συζητήσαμε το θέμα μίας ειρηνευτικής συμφωνίας. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με υπομονή να αναζητούμε μία λύση που θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ρωσίας και της Ιαπωνίας και θα είναι αποδεκτή από τους λαούς των δύο χωρών», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας κατά την διάρκεια τη κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τις συνομιλίες.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός από την πλευρά του δήλωσε ότι η επίλυση της διαφοράς που διαρκεί εδώ και 70 χρόνια είναι δύσκολη , αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τεθεί ένα τέλος στο πρόβλημα κατά την διάρκεια «της γενιάς μας».

«Είναι ο βασικός στόχος του προγράμματός μας», συνέχισε ο Σίνζο Ανμπε.

Η Ρωσία και η Ιαπωνία δεν κατόρθωσαν μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου να υπογράψουν συνθήκη ειρήνης εξαιτίας των Κουρίλων, ηφαιστειογενών νήσων που ανήκουν επισήμως στην ρωσική περιοχή της Σαχαλίνης, αλλά διεκδικούνται από την Ιαπωνία.

Σειρά σχεδίων για την βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών με επίκεντρο τις Κουρίλες έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

«Θα διευκολύνουμε την επίσκεψη πολιτών της Ιαπωνίας» στις Κουρίλες, δήλωσε για παράδειγμα ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ