ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Ασαντ στη Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε η Πιονγιάνγκ

episkepsi-asant-sti-voreia-korea-anakoinose-i-piongiangk-2253964

O πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ-Άσαντ, σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα και να συναντήσει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ανακοίνωσε σήμερα το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ΚCNA. Αν λάβει χώρα η συνάντηση, θα είναι η πρώτη συνάντηση του Κιμ με έναν ηγέτη ξένου κράτους στην Πιονγιάνγκ, από τότε που ανέλαβε την εξουσία, το 2011.

«Θα επισκεφθώ τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας και θα συναντήσω ΑΥΤΟΝ, τον Κιμ Γιονγκ Ουν», δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος στις 30 Μαΐου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το πρακτορείο. Η Δαμασκός δεν έχει σχολιάσει ακόμα την ανακοίνωση του KCNA, το οποίο δεν ανέφερε κάποια πιθανή ημερομηνία για την επίσκεψη του Σύρου προέδρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Άσαντ προέβη σε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τον Βορειοκορεάτη πρεσβευτή στη Συρία, Μουν Γιονγκ Ναμ.

Εντούτοις, μία πιθανή συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η Πιονγιάνγκ και η Δαμασκός διατηρούν καλές σχέσεις εδώ και δεκαετίες, έχοντας ξεκινήσει διπλωματικές επαφές από το 1966. Μάλιστα, ο ΟΗΕ έχει κατηγορήσει το βορειοκορεατικό καθεστώς για συνεργασία με τη Συρία στην παραγωγή χημικών όπλων, κάτι το οποίο ωστόσο η Πιονγιάνγκ αρνείται.

Επίσης, και οι δύο χώρες είναι αντιμέτωπες με διεθνή απομονωτισμό, η Βόρεια Κορέα για το πυρηνικό της πρόγραμμα και η Συρία για τις αιματηρές τακτικές της στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα.

«Ο κόσμος χαιρετίζει τα αξιοσημείωτα γεγονότα στην κορεατική χερσόνησο, τα οποία έχει επιφέρει το εκπληκτικό πολιτικό διαμέτρημα και η σοφή ηγεσία ΑΥΤΟΥ, του Κιμ Γιονγκ Ουν», δήλωσε ο Άσαντ, σύμφωνα με το KCNA, τονίζοντας ότι είναι σίγουρος πως ο Κιμ θα επιτύχει την επανένωση της κορεατικής χερσονήσου.

«Το συριακό καθεστώς, όπως πάντα, θα στηρίξει πλήρως όλες τις πολιτικές και τα μέτρα της ηγεσίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας και θα ισχυροποιήσει και εξελίξει τις φιλικές σχέσεις μαζί της», προσέθεσε ο Σύρος ηγέτης, σύμφωνα με το πρακτορείο.