ΚΟΣΜΟΣ

G7: Πυρά Κόντε κατά Ε.Ε. για προσφυγικό

italian-prim

Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα ότι θα προσπαθήσει να προωθήσει «μετριοπαθείς» θέσεις για τους εμπορικούς δασμούς κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) όπου το θέμα αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις των ηγετών.

«Οσον αφορά τους εμπορικούς δασμούς, υπάρχουν πολύ αντιμαχόμενες θέσεις εκεί», δήλωσε ο Κόντε στους δημοσιογράφους πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

«Οπωσδήποτε… θα προωθήσουμε μια μετριοπαθή θέση. Θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το σκεπτικό που οδήγησε κάποιους να λάβουν τη θέση που έλαβαν και θα ενεργήσουμε ανάλογα».

Η αντιπαράθεση για τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο απείλησε να προκαλέσει ρήξη στην G7, η οποία στη διάρκεια της 42άχρονης ιστορίας της επιδιώκει πάντα την επίτευξη ομοφωνίας στην οικονομία και σε άλλα θέματα.

Ο Κόντε είπε επίσης πως είναι σημαντικό οι εμπορικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας να μην πλήξουν τους απλούς πολίτες της χώρας και είπε πως η Ιταλία είναι «πλήρως δυσαρεστημένη» με τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση χειρίζεται το θέμα της μετανάστευσης από την Αφρική.

Η ιταλική κυβέρνηση, που στηρίζεται από το αντικαθεστωτικό Κίνημα 5 Αστέρων και την ακροδεξιά Λέγκα, έχει ήδη διαμηνύσει πως είναι πιθανό να ακολουθήσει φιλορωσική γραμμή στην εξωτερική πολιτική της και έχει καλέσει για άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ