ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία είπε «ναι» στο Αquarius

i-ispania-eipe-nai-sto-aquarius-2255493

ΡΩΜΗ. Κλειστά παραμένουν στο εξής τα λιμάνια της Ιταλίας για τα καράβια που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες, ύστερα από απόφαση του νέου υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Ματέο Σαλβίνι. Η απόφαση, που ελήφθη καθώς 629 ναυαγοί βρίσκονταν στοιβαγμένοι στο 80 μέτρων σκάφος «Aquarius» στην ανοικτή θάλασσα, οδήγησε τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να επιτρέψει, για ανθρωπιστικούς λόγους, την πρόσδεση του πλοίου στο λιμάνι της Βαλένθιας.

Το Σαββατοκύριακο, το καράβι των ανθρωπιστικών οργανώσεων Sos Mediterranee και MSF διέσωσε 229 ανθρώπους από τη θάλασσα και παρέλαβε 400 άλλους που είχε διασώσει η ιταλική ακτοφυλακή, αλλά και εμπορικά πλοία, από αναξιόπλοα σκάφη στα χωρικά ύδατα της Λιβύης. Μεταξύ αυτών βρίσκονται 127 ασυνόδευτοι ανήλικοι και 7 εγκυμονούσες, ενώ κάποιοι έχουν νερό στους πνεύμονες λόγω παρ’ ολίγον πνιγμού και άλλοι φέρουν εγκαύματα από την επαφή με ναυτιλιακά καύσιμα. Το απόγευμα της Κυριακής και ενώ το «Aquarius» βρισκόταν 35 μίλια από την Ιταλία και 27 μίλια από τη Μάλτα, το ιταλικό κέντρο έρευνας και διάσωσης ενημέρωσε τον καπετάνιο να παραμείνει στη θέση του μέχρι νεωτέρας. Ακολούθησε διπλωματικό μπρα ντε φερ, με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζότζεφ Μουσκάτ να χαρακτηρίζει «επικίνδυνη» και «παράνομη» τη στάση της Ιταλίας, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό άρα και την ευθύνη των διασώσεων.

Δεκαέξι ώρες αργότερα, ο νέος Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ έδωσε λύση. Το ταξίδι ώς τη Βαλένθια θα διαρκέσει δύο ημέρες και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς ανεφοδιασμό – αλλά τα τεχνικά προβλήματα είναι δευτερεύοντα. Το κύριο, σε αυτή την υπόθεση, είναι ότι ξεκινά μια νέα εποχή ιταλικής άρνησης, που θέτει την Ευρώπη προ νέων διλημμάτων.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ σκοπεύει να μεταθέσει νέα βάρη στην Ιταλία καθώς και στην Ελλάδα, κλείνοντας τα γερμανικά σύνορα σε όσους έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου σε άλλη χώρα–μέλος της Ε.Ε. Η συνέντευξη Τύπου στην οποία επρόκειτο να ανακοινώσει την πολιτική αυτή ακυρώθηκε έπειτα από διαφωνία της καγκελαρίου Μέρκελ, αλλά η υπόθεση δεν θα λήξει εύκολα, καθώς ο Ζεεχόφερ προσπαθεί να οικοδομήσει προφίλ «σκληρού» ενόψει των περιφερειακών εκλογών της Βαυαρίας.