ΚΟΣΜΟΣ

Ευθύνες από Ε.Ε. στην αστυνομία της Μάλτας

eythynes-apo-e-e-stin-astynomia-tis-maltas-2255939

ΒΑΛΕΤΑ. Την αντικατάσταση του επικεφαλής της έρευνας για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίτσια διέταξε χθες δικαστήριο της Μάλτας, εκτιμώντας ότι ο επικεφαλής της αστυνομίας Σίλβιο Βαλέτα είναι ακατάλληλος.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βαλέτα είναι σύζυγος της υπουργού της κυβέρνησης της χώρας Γιουστίν Καρουάνα, η οποία είναι και μέλος της μονάδας αντιμετώπισης οικονομικού εγκλήματος FIAU.

Η κυβέρνηση της Μάλτας και η FIAU είχαν γίνει στόχος αποκαλύψεων από τη δημοσιογράφο Γκαλίτσια, η οποία είχε δημοσιεύσει σειρά αποκαλύψεων για σχέσεις της κυβέρνησης με το οργανωμένο έγκλημα.

Η Γκαλίτσια σκοτώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

Στην απόφασή του, ο δικαστής Σίβλιο Μέλι υπογράμμισε τις υπόνοιες που βαρύνουν κυβερνητικούς κύκλους.

Στο μεταξύ, στη Μάλτα μεταβαίνει αυτή την εβδομάδα η επίτροπος Δικαστικών Υποθέσεων της Ε.Ε, Βέρα Γιούροβα, η οποία θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και μέλη της έρευνας για τη δολοφονία της Γκαλίτσια.

Σε έκθεση καταπέλτη, που δημοσίευσε η Ε.Ε. κατά της κυβέρνησης της Μάλτας, οι Αρχές του νησιωτικού κράτους φέρονται να παρεμποδίζουν σκόπιμα την έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου. Παρότι η αστυνομία της Μάλτας έχει συλλάβει υπόπτους για τη δολοφονία της Γκαλίτσια, η καθυστέρηση στις έρευνες και η έλλειψη στοιχείων απειλούν την έκβαση της υπόθεσης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η κ. Γιούροβα θα έχει επαφές με υπουργούς και στελέχη των διωκτικών αρχών.