Στην επιφάνεια κατηγορίες κατά Σταλόνε

Στην επιφάνεια κατηγορίες κατά Σταλόνε

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Δικογραφία σεξουαλικού εγκλήματος από τη δεκαετία του 1990 εις βάρος του ηθοποιού Σιλβέστερ Σταλόνε επανεξετάζει η αστυνομία της Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια.

Το περιστατικό φέρεται να σημειώθηκε πριν από 25 χρόνια, ενώ ο δικηγόρος του ηθοποιού αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη του πελάτη του. «Η απόφαση της τοπικής εισαγγελίας και αστυνομίας να προχωρήσει σε τέτοιες ανακοινώσεις ήταν απαράδεκτη», είπε ο δικηγόρος του Σταλόνε, Μάρτιν Σίνγκερ. Ο συνήγορος του ηθοποιού είπε ότι η γυναίκα που κατέθεσε τα στοιχεία αυτά είχε συναινετική ερωτική σχέση με τον πρωταγωνιστή των ταινιών «Ρόκι», Σιλβέστερ Σταλόνε, ακόμη παλαιότερα, τη δεκαετία του 1980.

Το 2016, η πολιτεία της Καλιφόρνια αποφάσισε να καταργήσει την παραγραφή ορισμένης κατηγορίας σεξουαλικών εγκλημάτων, όπως τον βιασμό και την κακοποίηση παιδιών. Ο νέος νόμος θα ισχύσει, όμως, για τα αδικήματα μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 και για όσα εγκλήματα δεν είχαν παραγραφεί μέχρι τότε. Την υπόθεση αναβίωσε ειδική ομάδα της Εισαγγελίας του Λος Αντζελες, αρμόδια για την τέλεση σεξουαλικών εγκλημάτων στη βιομηχανία του θεάματος.

Το κύμα διαμαρτυριών και αποκαλύψεων ξέσπασε με τις αποκαλύψεις της υπόθεσης του παραγωγού Χάρβεϊ Ουάινσταϊν και εν μέρει χάρη στη δεκαετή εκστρατεία του κινήματος #MeToo υπέρ των μαύρων γυναικών, θυμάτων σεξουαλικής βίας.
Ουάινσταϊν

Η παραπομπή του Ουάινσταϊν στη Δικαιοσύνη, η απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του στη Νέα Υόρκη και η παράδοσή του στις Αρχές «ανέσυραν τέτοιες υποθέσεις από το επίπεδο του κουτσομπολιού, στο εδώλιο του δικαστηρίου», λέει στο Αλ Τζαζίρα η δημιουργός του κινήματος, Ταράνα Μπερκ.

«Αυτό έχει μεγάλη καθαρτική αξία για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και εάν δεν έπεσαν θύματα του Ουάινσταϊν», λέει η Μπερκ.

Η Κάρλα Αλτμάγερ, δικηγόρος του Σικάγο και ακτιβίστρια της Συμμαχίας κατά της Σεξουαλικής Βίας στον Χώρο Εργασίας, λέει ότι η σύλληψη του Ουάινσταϊν «είναι μόνο η αρχή μίας πολύ μακράς διαδικασίας, που περιλαμβάνει την απονομή δικαιοσύνης για τους επιζώντες».

«Μέσα σε ένα μόλις χρόνο, είχαμε τον Μπιλ Κόζμπι, υπόθεση που κατέληξε σε καταδίκη από τη Δικαιοσύνη. Αργότερα, μάθαμε την υπόθεση Νάσαρ για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από μέλος του ιατρικού προπονητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν Στέιτ.

Η καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης CUNY, Τζούλι Γκόλσαϊντ, εστιάζει στη συμβολική και νομική σημασία της σύλληψης του Ουάινσταϊν.

«Ο,τι και να γίνει με τον ίδιο τον Ουάινσταϊν, το μόνο που ελπίζω να μείνει είναι ότι κάποιοι ισχυροί άνδρες, οι οποίοι είχαν γίνει στόχος κατηγοριών εδώ και δεκαετίες, θα αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους απέναντι στη Δικαιοσύνη», λέει η Γκόλσαϊντ. Η υπόθεση Ουάινσταϊν έχει πυροδοτήσει τη συζήτηση για θέματα όπως η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, η μισθολογική ανισότητα και η χρήση συμφωνητικών εμπιστευτικότητας για την κάλυψη αδικημάτων ισχυρών ανδρών στο Χόλιγουντ.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή