Τέλος στη γαλλοϊταλική διαμάχη για το «Aquarius»

Τέλος στη γαλλοϊταλική διαμάχη για το «Aquarius»

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Αλλαγή παραδείγματος» στο προσφυγικό ζήτησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν χθες στο Παρίσι. Ο Μακρόν δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τη χρήση του όρου «άξονας προθύμων» ως αναφορά στην πιθανή συμμαχία Γερμανίας, Αυστρίας και Ιταλίας, σημειώνοντας ότι ο όρος «ιστορικά αποδείχθηκε ατυχής».

Ο Γάλλος πρόεδρος και ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός συμφώνησαν να κλείσουν το κεφάλαιο της διαμάχης γύρω από το σκάφος «Aquarius» (η Γαλλία είχε επικρίνει σφοδρά το κλείσιμο των ιταλικών λιμανιών) ώστε να εργαστούν από κοινού για την αναμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου. «Πρέπει να ενισχυθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι σχέσεις με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης, για να αποτραπούν τα ταξίδια του θανάτου», είπε ο Κόντε, χρησιμοποιώντας τον όρο «ευρωπαϊκά κέντρα προστασίας» που είχε αναφέρει ο Αυστριακός καγκελάριος Κουρτς. Τα κέντρα αυτά, που θα βρίσκονται στις χώρες καταγωγής και διέλευσης των προσφύγων, «θα συμβάλουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης και υποβολής αιτημάτων ασύλου».

Ως προς τον κανονισμό του Δουβλίνου, που αφορά την υποβολή αιτημάτων ασύλου στη χώρα πρώτης εισόδου στη Ζώνη Σένγκεν, ο Μακρόν αναγνώρισε ότι χρειάζεται ένα σύστημα «με βάση το οποίο η γεωγραφική θέση μιας χώρας δεν θα τη φέρνει πολιτικά σε πολύ δύσκολη θέση».

Οι χειρισμοί της Ιταλίας, με το κλείσιμο των λιμανιών, ενθουσίασαν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έγραψε χθες: «Φανταστικό! Φαίνεται ότι η σκληρή στάση απέναντι στη μετανάστευση αποδίδει καρπούς». Η ιταλική ακτοφυλακή έδωσε χθες το πράσινο φως για να αποβιβαστούν στην Ιταλία οι 41 διασωθέντες που μεταφέρονται στη χώρα από το πλοίο «Trenton» του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο, στο ίδιο ναυάγιο, εντόπισε 12 σορούς που άφησε στη θάλασσα διότι δεν διέθετε ψυκτικούς θαλάμους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή