ΚΟΣΜΟΣ

Προσεγγίζει το λιμάνι της Βαλένθια το Aquarius

Προσεγγίζει το λιμάνι της Βαλένθια το Aquarius

Η Ισπανία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αποδέχθηκε την προσφορά της Γαλλίας να αναλάβει ορισμένους από τους μετανάστες που διασώθηκαν από το Aquarius, οι οποίοι αναμένονται νωρίς την Κυριακή το πρωί στο ισπανικό λιμάνι της Βαλένθια.

Σκηνές έχουν ήδη εγκατασταθεί εκεί και ασθενοφόρα βρίσκονται σταθμευμένα στο λιμάνι όπου οι τοπικές αρχές ανήρτησαν και ένα τεράστιο πανό με το σύνθημα «Καλώς Ήρθατε στο σπίτι σας», σε διαφορετικές γλώσσες.

Το Γραφείο Προστασίας των Προσφύγων της Γαλλίας ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι έτοιμο «να στείλει στις αρχές της εβδομάδας (στη Βαλένθια) ομάδες που θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ότι οι μετανάστες υπάγονται σαφώς στις διατάξεις του νόμου περί χορήγησης ασύλου».

Προσεγγίζει το λιμάνι της Βαλένθια το Aquarius-1
Προετοιμασίες στο λιμάνι της Βαλένθια για την υποδοχή των μεταναστών

Ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν γράφοντας του ότι «αυτή η προσφορά δείχνει ότι σε αυτό το πλαίσιο συνεργασίας η Ευρώπη πρέπει να δώσει μια απάντηση, σε πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης επί του πραγματικού περιεχομένου».

Στο Παρίσι, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας υπογράμμισε, από την πλευρά του, ότι αυτό «ενθαρρύνει μια συντονισμένη απάντηση μεταξύ των Κρατών μελών της ΕΕ στο σύνολο των όσων διακυβεύονται στο μεταναστευτικό».

Προσεγγίζει το λιμάνι της Βαλένθια το Aquarius-2

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, που αρνήθηκε την 10η Ιουνίου στο Aquarius την πρόσβαση στα ιταλικά λιμάνια, επανέλαβε σήμερα ότι απαγορεύει στις μη κυβερνητικές οργανώσεις να ελλιμενίζουν τα πλοία τους στην Ιταλία.

Οι περισσότεροι από 600 μετανάστες που διασώθηκαν από το πλοίο Aquarius τη νύχτα της 9ης προς 10η Ιουνίου στα ανοικτά της Λιβύης αναμένονται γύρω στις 06.00 το πρωί (07.00 ώρα Ελλάδας) στο λιμάνι της Βαλένθιας.

Προσεγγίζει το λιμάνι της Βαλένθια το Aquarius-3
Οι ισπανικές αρχές και ΜΚΟ έχουν προετοίμασει τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό για την υποδοχή των 630 μεταναστών που διασώθηκαν από το Aquarius

Οι 450 άνδρες, οι 80 γυναίκες, οι 89 έφηβοι και τα 11 παιδιά κάτω των 13 ετών, που προέρχονται κυρίως από χώρες της Αφρικής, θα περάσουν μια τελευταία νύχτα στο πλοίο και τα δύο πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ιταλίας που το συνοδεύουν.

Προσεγγίζει το λιμάνι της Βαλένθια το Aquarius-4

Σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση, θα αποβιβαστούν κατά ομάδες στις 06.00, τις 09.00 και τις 12.00 τοπική ώρα.

Στο λιμάνι της Βαλένθιας, όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή των μεταναστών. Εκεί έχει στηθεί ένας πολυπληθής μηχανισμός με τη συμμετοχή 2.320 ανθρώπων. Επιπλέον, το γεγονός θα καλύψουν περισσότεροι από 600 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι.

Προσεγγίζει το λιμάνι της Βαλένθια το Aquarius-5

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ