Αναβαθμίζει πυρηνικές εγκαταστάσεις η Μόσχα

Αναβαθμίζει πυρηνικές εγκαταστάσεις η Μόσχα

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Η Ρωσία φαίνεται να αναβαθμίζει ένα καταφύγιο αποθήκευσης πυρηνικών όπλων στο Καλίνινγκραντ, μία ακόμη ένδειξη της έμφασης που δίνει η Μόσχα στο πυρηνικό της οπλοστάσιο κατά τη σύγκρουσή της με το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων δημοσίευσε δορυφορικές φωτογραφίες οι οποίες φέρονται ότι απεικονίζουν εγκατάσταση αποθήκευσης στις ακτές της Βαλτικής, ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, να αποκτά πρόσθετο βάθος και στη συνέχεια να καλύπτεται με νέα τσιμεντένια οροφή τους τελευταίους μήνες. «Εχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας κλασικής ρωσικής εγκατάστασης στην οποία φυλάσσονται πυρηνικά όπλα», αναφέρει ο Χανς Κρίστενσεν, διευθυντής του προγράμματος πυρηνικής ενημέρωσης στην ομοσπονδία. «Υπάρχει μια εξωτερική περίμετρος που προστατεύεται από πολλά στρώματα περίφραξης. Οι αποθήκες έχουν τριπλή περίφραξη γύρω τους. Πρόκειται για τα κλασικά χαρακτηριστικά όλων των σημείων αποθήκευσης πυρηνικών όπλων που γνωρίζουμε στη Ρωσία», επισημαίνει.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2016 και η νέα οροφή φαίνεται ότι τοποθετήθηκε στις αρχές του φετινού καλοκαιριού. «Είναι μια αποθήκη την οποία παρακολουθούμε για αρκετό καιρό και στο παρελθόν έχουμε παρατηρήσει κάποιου είδους αναβάθμιση, αλλά όχι τόσο σημαντική όσο η σημερινή. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ένα πυρηνικό καταφύγιο να σκάβεται και προφανώς να ανακαινίζεται», συμπλήρωσε ο Κρίστενσεν. «Αυτές οι φωτογραφίες δεν αποδεικνύουν ότι υπάρχουν αυτήν τη στιγμή πυρηνικά όπλα στο Καλίνινγκραντ, αλλά δείχνουν ότι υπάρχει δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή», κατέληξε.

Είναι ασαφές κατά πόσον ο ρωσικός στρατός έχει ήδη πυρηνικές κεφαλές στο σημείο ή αν σκοπεύει να τις μεταφέρει εκεί, ή ακόμη αν η εγκατάσταση αναβαθμίστηκε ώστε να μπορούν να μεταφερθούν εκεί ταχύτατα πυρηνικά όπλα. Το Καλίνινγκραντ, πρώην πρωσική περιοχή με το όνομα Κένιγκσμπεργκ, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της διεθνούς κοινής γνώμης, αφού φιλοξενεί ποδοσφαιρικούς αγώνες του Μουντιάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή