Διμερείς συμφωνίες θέλει η Μέρκελ

Διμερείς συμφωνίες θέλει η Μέρκελ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η σύγκρουση κορυφής στους κόλπους του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού με αφορμή το προσφυγικό μετατίθεται αλλά δεν εκτονώνεται, μετά την απόφαση του βαυαρικού CSU να δώσει στη Γερμανίδα καγκελάριο περιθώριο δύο εβδομάδων ώστε να διερευνήσει ευρωπαϊκή λύση. Η Αγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει ευρωπαϊκή απόφαση ή διμερείς συμφωνίες που θα έχουν «ισοδύναμο αποτέλεσμα» με το κλείσιμο των συνόρων που ζητεί το CSU.

Η Αγκελα Μέρκελ απέρριψε το τελεσίγραφο που περιλαμβάνεται στην απόφαση του CSU για εφαρμογή μέτρων από την 1η Ιουλίου, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν αυτοματισμοί». «Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να ρυθμίσει το μεταναστευτικό σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», είπε η καγκελάριος. «Θεωρούμε ότι το να επιστρέφουμε κόσμο στα σύνορά μας χωρίς συνεννόηση, ως χώρα στο κέντρο της Ευρώπης, μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικό ντόμινο που θα πλήξει τη Γερμανία και θα οδηγήσει σε αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής ενότητας». Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε συνομιλίες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να επιτύχει διμερείς συμφωνίες στα περιθώρια της Συνόδου Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα την 1η Ιουλίου.

Ερωτηθείσα τι θα προσφέρει ως αντάλλαγμα στις χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) με τις οποίες θα επιδιώξει συμφωνία, η Μέρκελ είπε ότι θα συζητήσει «πράγματα που έχουν σημασία για τις χώρες». «Δεν μπορώ να πω σήμερα ποια είναι αυτά», προσέθεσε. Οι πρώτες διμερείς συνομιλίες ξεκίνησαν χθες, με την επίσκεψη του νέου Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε στο Βερολίνο, η οποία είχε προγραμματιστεί ανεξαρτήτως της συγκυρίας.

«Ευχόμαστε στην καγκελάριο καλή επιτυχία», είπε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ. «Αλλά επιμένουμε ότι, αν δεν επιτύχει, πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέφουμε κόσμο κατευθείαν στα σύνορα». Μετά το μεγάλο κύμα εισόδου προσφύγων του 2015-2016, πέρυσι και φέτος στα γερμανικά σύνορα επικρατούν φυσιολογικές συνθήκες.

Παρ’ όλα αυτά, το CSU έχει μετατρέψει το θέμα σε σημαία, απειλώντας ακόμη και με μονομερείς ενέργειες του υπουργού Εσωτερικών, που θα οδηγούσαν σε μείζονα κυβερνητική κρίση. Το κόμμα υποστηρίζει ότι ενεργεί με βάση το ενδεχόμενο να υπάρξει στο μέλλον νέα αύξηση των προσφυγικών ροών, αλλά η κρίση που σίγουρα βλέπει στον ορίζοντα είναι αυτή των περιφερειακών εκλογών του Οκτωβρίου.

Στη γερμανική συζήτηση εμφανίστηκε απρόσκλητος και ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «η εγκληματικότητα στη Γερμανία έχει ανεβεί πολύ». Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία που παρουσίασε ο Χορστ Ζεεχόφερ καταγράφουν μείωση της εγκληματικότητας το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή