ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίζει παιδιά μεταναστών από τους γονείς

19peopleparti

Αντιμέτωπος με κύμα αντιδράσεων για την ανάλγητη πολιτική του στο μεταναστευτικό, που οδηγεί στον βίαιο χωρισμό χιλιάδων παιδιών από τους γονείς τους, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να επιρρίψει τις ευθύνες στους Δημοκρατικούς.

«Γιατί δεν μας δίνουν τις ψήφους που χρειαζόμαστε ώστε να διορθώσουμε τους χειρότερους νόμους στον κόσμο για τη μετανάστευση», διερωτήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μήνυμά του στο Twitter. «Πού είναι η κατακραυγή για τους φόνους και τα εγκλήματα που προκαλούν οι συμμορίες κακοποιών που έρχονται στη χώρα μας παράνομα;» προσέθεσε.

Την περασμένη Παρασκευή έγινε γνωστό ότι η νέα πολιτική της «μηδενικής ανοχής» έναντι των μεταναστών χωρίς χαρτιά που εφαρμόζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς στη μεθόριο με το Μεξικό είχε ως αποτέλεσμα να χωριστούν, από τα μέσα Απριλίου, περίπου 2.000 παιδιά από τους γονείς τους. Αυτό συνέβη γιατί η «μηδενική ανοχή» σημαίνει ότι όσοι μπαίνουν παράνομα στις ΗΠΑ πρέπει να στέλνονται στη φυλακή, όπου, προφανώς, δεν μπορεί να συνοδεύονται από τα παιδιά τους.

Αίσθηση προκάλεσε η άμεση και έντονη αντίδραση της Λόρα Μπους, συζύγου του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου. «Η πολιτική της μηδενικής ανοχής είναι βάναυση και ανήθικη», δήλωσε η Λόρα Μπους, μη διστάζοντας να κάνει παραλληλισμό με τον υποχρεωτικό εγκλεισμό των ιαπωνικής καταγωγής Αμερικανών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, «ένα από τα πλέον επονείδιστα επεισόδια της αμερικανικής ιστορίας».

Κάνοντας μια εξαίρεση στον κανόνα, που τη θέλει να μην παίρνει μέρος στην πολιτική διαμάχη, η Μελάνια Τραμπ δήλωσε, μέσω της εκπροσώπου της, ότι υπάρχει ανάγκη για «μια χώρα που θα σέβεται τους νόμους της» αλλά και στην οποία «η διακυβέρνηση θα έχει καρδιά». Η Μελάνια Τραμπ έκανε έκκληση για «δικομματική συναίνεση» στο Κογκρέσο, ώστε να ψηφιστεί η μεταρρύθμιση για τη μετανάστευση, κάτι που τη φέρνει πολύ κοντά στη θέση του συζύγου της. «Απαράδεκτη και απάνθρωπη» χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσεΐν, ο οποίος ζήτησε να σταματήσει αμέσως ο αναγκαστικός χωρισμός των παιδιών από τους γονείς τους.