Αμετακίνητος ο Τραμπ στο μεταναστευτικό

Αμετακίνητος ο Τραμπ στο μεταναστευτικό

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Καπιτώλιο κατευθυνόταν χθες το βράδυ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για επείγουσες διαβουλεύσεις με τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου, καθώς η πολιτική της «μηδενικής ανοχής» έναντι των παράτυπων μεταναστών, που οδηγεί στον βίαιο χωρισμό χιλιάδων παιδιών από τους γονείς τους, χαρακτηρίζεται «βάρβαρη» από τους Δημοκρατικούς και προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις στο ίδιο το κόμμα του Αμερικανού προέδρου.

Λάδι στη φωτιά έριξε και η δημοσιοποίηση ηχητικού ντοκουμέντου που καταγράφει τις σπαραξικάρδιες κραυγές μικρών παιδιών που μόλις τα έχουν χωρίσει από τους γονείς τους και τα οδηγούν σε κέντρα υποδοχής, κοντά στα σύνορα με το Μεξικό. «Μπαμπά, μπαμπά!», ακούγονται να οδύρονται τα άτυχα παιδιά στο ηχογραφημένο ντοκουμέντο που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ο μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός ProPublica και αναμετέδωσε το διεθνές, ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν δήλωσε άγνοια για το συμβάν, αλλά διαβεβαίωσε ότι τα παιδιά των μεταναστών χωρίς χαρτιά που χωρίζονται από τους γονείς τους τυγχάνουν καλής μεταχείρισης στα κέντρα υποδοχής –παλιές αποθήκες, ή άλλα κτίρια που έχουν ανασκευαστεί επί τούτου τις τελευταίες εβδομάδες. Βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση δείχνουν αρκετά παιδιά να κάθονται πάνω στο τσιμέντο, πίσω από συρματοπλέγματα, ενώ οι γονείς τους βρίσκονται στη φυλακή για παράνομη είσοδο στις ΗΠΑ. Νωρίτερα, ο πρόεδρος Τραμπ είχε επιρρίψει στους Δημοκρατικούς την ευθύνη για τον χωρισμό των οικογενειών, κατηγορώντας τους ότι εμποδίζουν το Κογκρέσο να αλλάξει τη μεταναστευτική νομοθεσία και διεμήνυσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα γίνουν στρατόπεδο μεταναστών, ούτε κέντρο προσφύγων».

Σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν δήλωσε ότι η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ «προσβάλλει την αξιοπρέπεια των Αμερικανών πολιτών» και όλες τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η χώρα. Για «βάρβαρη πολιτική» έκανε λόγο η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, σε δηλώσεις της από το Σαν Ντιέγκο, όπου επισκέφθηκε κέντρο υποδοχής παιδιών μεταναστών και ζήτησε την παραίτηση της Νίλσεν. Αύριο, η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να τοποθετηθεί επί δύο νομοσχεδίων που έχουν κατατεθεί από Ρεπουμπλικανούς της προεδρικής γραμμής, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ελάχιστη συναίνεση από τους Δημοκρατικούς. Τα εν λόγω νομοσχέδια προσφέρουν στον Τραμπ τη χρηματοδότηση που επιζητεί για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, περιορίζουν –χωρίς να εμποδίζουν ολοκληρωτικά– τους χωρισμούς οικογενειών και παρέχουν προστασία στους νέους μετανάστες (τους λεγόμενους Dreamers, δηλαδή Ονειροπόλους) που εγκαταστάθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν οι γονείς τους πέρασαν χωρίς χαρτιά τα σύνορα.

Αντίθετο το Παρίσι

Την έντονη αντίθεση της Γαλλίας για τη «μηδενική ανοχή» της κυβέρνησης Τραμπ στο μεταναστευτικό εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Παρίσι. «Δεν μοιραζόμαστε το ίδιο πολιτιστικό μοντέλο και προφανώς δεν μοιραζόμαστε ορισμένες αξίες», δήλωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ο Μπενζαμέν Γκριβό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή