Μακρόν: «Θα με αποκαλείς κύριε πρόεδρε ή κύριε»

Μακρόν: «Θα με αποκαλείς κύριε πρόεδρε ή κύριε»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Αυστηρός και διδακτικός εμφανίστηκε ο συνήθως ευδιάθετος Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Απευθυνόμενος σε νεαρό άνδρα ο οποίος του μίλησε με αδικαιολόγητη οικειότητα, αφού είχε τραγουδήσει στίχους από τη Διεθνή, στο περιθώριο της τελετής μνήμης για τη 18η Ιουνίου 1940, ημέρα της έκκλησης του αυτοεξόριστου στο Λονδίνο στρατηγού Ντε Γκωλ, για αντίσταση κατά του ναζί κατακτητή, ο πρόεδρος Μακρόν είπε: «Δεν είμαι κάποιος φίλος σου. Θα με αποκαλείς, κύριε πρόεδρε ή κύριε».

Την ώρα που ο νεαρός εμφανίζεται να ζητεί συγγνώμη για τον τρόπο του, ο πρόεδρος Μακρόν συνεχίζει: «Βρίσκεσαι σε επίσημη τελετή. Θα φέρεσαι με σεβασμό. Δεν μπορείς να κάνεις ανοησίες. Σήμερα θέλησες να τραγουδήσεις τη Μασσαλιώτιδα, αύριο το τραγούδι των παρτιζάνων;». Ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν έμοιαζε να μη σκοπεύει να συνεχίσει την αντιπαράθεση, δεν αντιστάθηκε για μία ακόμη επικριτική παρατήρηση με στόχο τον νεαρό άνδρα: «Αν μια ημέρα θέλεις να κάνεις επανάσταση, μάθε πρώτα αρκετά για να αποκτήσεις ένα δίπλωμα και μάθε να εξασφαλίζεις όσα χρειάζεσαι για να ζήσεις, και μετά θα μπορείς να δίνεις μαθήματα σε άλλους».

Οικείες… γκάφες

Επικριτικός εμφανίστηκε χθες ο γαλλικός Τύπος, που υπογράμμισε την εμφανή δυσαρέσκεια του προέδρου απέναντι σε έναν νέο άνθρωπο. Οι επικοινωνιακές γκάφες αυτού του είδους είναι συχνές στη γαλλική πολιτική. Στις 23 Φεβρουαρίου 2008, ο τότε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί, υβρίζει και απειλεί χαμηλόφωνα παριστάμενο στην έκθεση αγροτικών προϊόντων, λέγοντάς του: «Σπάσε, κακομοίρη». Ο επισκέπτης της έκθεσης είχε αρνηθεί να σφίξει το χέρι του Σαρκοζί, λέγοντας μάλιστα ότι «δεν επιθυμεί να λερωθεί».

Ο γνωστός καβγατζής Σαρκοζί είχε κοντέψει να έρθει στα χέρια με τον ηλικιωμένο άνδρα, προτού μέλη της προσωπικής φρουράς του προέδρου τον ωθήσουν προς άλλα εκθέματα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή