Μεταναστευτικό: Το 74,7% των Γερμανών δεν πιστεύει σε επιτυχή διαπραγμάτευση Μέρκελ με Ε.Ε.

Μεταναστευτικό: Το 74,7% των Γερμανών δεν πιστεύει σε επιτυχή διαπραγμάτευση Μέρκελ με Ε.Ε.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τρία τέταρτα των Γερμανών δεν πιστεύουν ότι η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα καταφέρει να διασφαλίσει μια συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο κατατρύχει τη σχέση της με τους βαυαρούς συμμάχους της στην κυβέρνηση, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση ( CSU ), το αδελφό κόμμα στη Βαυαρία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της γερμανίδας καγκελαρίου, έδωσε τη Δευτέρα στη Μέρκελ διορία δύο εβδομάδων για να εξασφαλίσει συμφωνία με τους ευρωπαίους συμμάχους της μετά την κόντρα που ξέσπασε για το μεταναστευτικό μεταξύ της CDU και της CSU η οποία προκάλεσε τριγμούς στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Στη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε ανάμεσα σε 5.038 ψηφοφόρους από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Civey για λογαριασμό της εφημερίδας Die Welt, το 74,7% των ερωτηθέντων δήλωσαν προβληματισμένοι, ενώ το 18,1% θεωρούν ότι η Μέρκελ θα διαπραγματευτεί επιτυχώς.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο ηγέτης της CSU και υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, θέλει να απαγορευτεί η είσοδος στη Γερμανία προσφύγων που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά η Μέρκελ είναι αντίθετη σε όποια μονομερή κίνηση για την ανατροπή της «πολιτικής της ανοιχτής πόρτας» του 2015 και την υπονόμευση του κύρους της ίδιας.

Ο Χοακίμ Χέρμαν, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βαυαρίας, εξέφρασε στον γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Deutschlandfunk αισιοδοξία ότι η Μέρκελ θα διασφαλίσει διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες της Ε.Ε. σχετικά με την επιστροφή των προσφύγων.

Ωστόσο, αναφέρθηκε σε σχόλια του Ζεεχόφερ ότι θα γίνονταν προετοιμασίες για το ενδεχόμενο αποτυχίας της Μέρκελ, ώστε η ομοσπονδιακή αστυνομία να απαγορεύει την είσοδο στη χώρα προσφύγων που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ από την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

«Αυτό είναι απραίτητο. Δεν μπορούμε να παραμένουμε αμέτοχοι όσο συμβαίνει αυτός ο προσφυγικός τουρισμός ανά την Ευρώπη», είπε ο Χέρμαν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απόρριψη από την 1η Ιουλίου προσφύγων που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ θα είναι νόμιμη. «Υπάρχει ήδη νόμος». 

Ο Βόλκερ Κάουντερ. ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της CDU/CSU Βόλκερ Κάουντερ προειδοποίησε τη Γερμανία κατά της μονομερούς λήψης μέτρων για το μεταναστευτικό δηλώνοντας στο ZDF: «Θεωρώ ότι τελικά ο μόνος τρόπος να λύσουμε το πρόβλημα είναι σε συνεργασία με τους ευρωπαίους γείτονές μας και όχι μόνοι μας». 

Ο Κάουντερ εξέφρασε αισιοδοξία ότι η Μέρκελ θα καταφέρει να συνάψει συμφωνίες με τους ευρωπαίους εταίρους για την επιστροφή των προσφύγων.

Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς πιθανόν να συναντηθεί με την Μέρκελ και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν το μεταναστευτικό, σύμφωνα με σημερινή του δήλωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή