ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: 522 παιδιά, παράτυποι μετανάστες βρίσκονται και πάλι μαζί με τους γονείς τους

ipa-522-paidia-paratypoi-metanastes-vriskontai-kai-pali-mazi-me-toys-goneis-toys-2258135

Μετά το διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επανασύνδεση των οικογενειών, 522 παιδιά βρίσκονται και πάλι μαζί με τους γονείς τους από τους οποίους είχαν χωριστεί από τις αμερικανικές αρχές στο πλαίσιο της πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης για μηδενική ανοχή στην παράτυπη μετανάστευση, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Η αμερικανική κυβέρνηση προγραμματίζει εξάλλου την επανασύνδεση άλλων 16 παιδιών με τους γονείς τους τις επόμενες 24 ώρες, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο διευκρινίζει εξάλλου ότι αναμένει πως ένας μικρός αριθμός παιδιών που χωρίστηκε από τους γονείς του για άλλους λόγους που δεν άπτονταν της πολιτικής της μηδενικής ανοχής δεν θα επανασυνδεθεί με τους γονείς του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κάποια παιδιά των οποίων δεν επιβεβαιώνεται η οικογενειακή τους σχέση με κάποιους ενήλικες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την Τετάρτη εκτελεστικό διάταγμα για τον τερματισμό της πολιτικής του του χωρισμού των παιδιών από τους παράτυπους μετανάστες γονείς τους στην μεθόριο μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού, μετά την κατακραυγή που προκάλεσαν εντός και εκτός των ΗΠΑ οι φωτογραφίες παιδιών μέσα σε κλουβιά.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης ότι το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS) στεγάζει 2.053 ανήλικους που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους σε εγκαταστάσεις που χρηματοδοτεί "και εργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να υπάρξει επικοινωνία και να επιτευχθεί η επανασύνδεση κάθε ανήλικου με και κάθε γονέα ή κηδεμόνα μέσω μιας καλά εδραιωμένης διαδικασίας επανένωσης".

Τώρα το 17% των ανήλικων που διαμένουν σε εγκαταστάσεις που χρηματοδοτούνται από το HHS μεταφέρθηκε εκεί στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικής ανοχής της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ το υπόλοιπο 83% έφτασε στις ΗΠΑ χωρίς κάποιον γονέα ή κηδεμόνα, σύμφωνα με το υπουργείο.