Μπουρκίνι σε γερμανικά σχολεία

Μπουρκίνι σε γερμανικά σχολεία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπουργός Οικογένειας της Γερμανίας, Φραντσίσκα Γκίφεϊ, υποστήριξε ότι τα ολόσωμα μαγιό, τα μπουρκίνι, που φορούν οι νεαρές μουσουλμάνες, μπορεί να δράσουν υποβοηθητικά ώστε τα νεαρά κορίτσια να ενσωματωθούν στα γερμανικά σχολεία επιτρέποντάς τους να λάβουν μέρος στα μαθήματα κολύμβησης. «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ευδαιμονία των παιδιών και αυτό εμπεριέχει και την ικανότητά τους να κολυμπούν», δήλωσε η Γκίφεϊ σε εκδήλωση την Κυριακή.

Η υπουργός Οικογένειας από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, η οποία έχει θητεύσει και ως περιφερειάρχης στη συνοικία Νόικελν του Βερολίνου όπου κατοικούν πολλοί μετανάστες, δήλωσε ότι είναι απολύτως δικαιολογημένο τα σχολεία όχι μόνο να επιτρέπουν το μπουρκίνι να φοριέται στην τάξη αλλά και να το δανείζουν στους μαθητές, οι οποίοι στην αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο μάθημα.

Η υπουργός Γεωργίας Τζούλια Κλόκνερ διαφώνησε λέγοντας ότι «το μπουρκίνι, που καλύπτει ολόκληρο το σώμα εκτός από τα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπο, θεμελιώνει ένα μισογυνικό πρότυπο σε ένα χώρο όπου τα παιδιά και οι έφηβοι υποτίθεται ότι μαθαίνουν το αντίθετο». Τα σχόλια πυροδοτήθηκαν από ένα σχολείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη δυτική πόλη Χέρνε, το οποίο μοιράζει δωρεάν μπουρκίνι σε μαθητές που οι γονείς τους δεν μπορούν να τα αγοράσουν και σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στα μαθήματα κολύμβησης. Σύμφωνα με τις οδηγίες της περιφερειακής κυβέρνησης, δεν αποτελεί ευθύνη του σχολείου να παρέχει ειδικό ρουχισμό ή εξοπλισμό οποιουδήποτε είδους και δεν υπάρχει δικαίωμα διαχωρισμού των τάξεων κοριτσιών και αγοριών. Το σχολείο στη Χέρνε, ωστόσο, επισημαίνει ότι και στο παρελθόν αναγκάστηκαν να αγοράσουν άλλου είδους αθλητικό εξοπλισμό προκειμένου να μπορέσουν τα παιδιά να συμμετάσχουν στις τάξεις φυσικής δραστηριότητας. Οι αγορές χρηματοδοτήθηκαν από δωρεές.

Η Γκίφεϊ τόνισε ότι ο εκπαιδευτικός ρόλος των σχολείων πρέπει να βρίσκεται πάνω από οτιδήποτε άλλο και ότι το ζήτημα του μπουρκίνι δεν πρέπει να «υπερεκτιμηθεί λες και σημαίνει την κατάρρευση της Δύσης», μία φράση που χρησιμοποιούν όλοι όσοι πιστεύουν ότι το Ισλάμ και οι μουσουλμάνοι διαθέτουν υπερβολική δύναμη και επιρροή στη χώρα.

Η έκκληση της υπουργού Οικογένειας έρχεται καθώς η Γερμανική Εταιρεία Ναυαγοσωστών –η μεγαλύτερη μη κερδοσκοπική οργάνωση του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο– προειδοποίησε ότι το ένα τέταρτο των δημοτικών σχολείων στη Γερμανία δεν έχει πρόσβαση σε εσωτερικές πισίνες. Επίσης, όπως αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της η οργάνωση, περίπου το 60% των δεκάχρονων παιδιών δεν έχουν ιδιαίτερες κολυμβητικές ικανότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή