Προς κυβερνητικό αδιέξοδο στη Γερμανία

Προς κυβερνητικό αδιέξοδο στη Γερμανία

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Στελέχη του CSU υποστηρίζουν ότι ολόκληρη η αξιοπιστία της παράταξης εξαρτάται από το αν θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες να επαναπροωθούνται άνθρωποι από τα σύνορα». Το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας FAZ καταδεικνύει το ανεξήγητα μεγάλο ειδικό βάρος που επέχει στη σκέψη των ηγετικών στελεχών του βαυαρικού CSU το ζήτημα του αποκλεισμού από το γερμανικό έδαφος ανθρώπων που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στη χώρα.

Η ενδοπαραταξιακή εκεχειρία, εν αναμονή της σημερινής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., σύντομα θα εκπνεύσει και η διαμάχη που κινδυνεύει να τορπιλίσει τη θητεία της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ οδεύει προς αναζωπύρωση.

O επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU Αλεξάντερ Ντόρμπριντ έδειξε τις διαθέσεις της παράταξής του, εκτιμώντας ότι «οτιδήποτε κι αν φέρει πίσω η καγκελάριος δεν θα αξιολογηθεί ως ισοδύναμο» με τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα, που επαγγέλλεται το CSU.

«Καταφέραμε ως κόμματα να αναδείξουμε το προσφυγικό πάλι σε κορυφαίο θέμα, παρόλο που για τους ανθρώπους δεν αποτελεί πια προτεραιότητα. Είναι τρελό», εκτίμησε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στη Θουριγγία, Μάικ Μόριγκ. Σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου INSA στο κρατίδιο της Σαξονίας, το ζήτημα για το οποίο έχει διχαστεί βαθύτατα η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται χαμηλά στις προτεραιότητες των ψηφοφόρων. Για το 80%, κορυφαίο ζήτημα είναι η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, δεύτερη έρχεται η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, τρίτη η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τέταρτη η διασφάλιση της παροχής υπηρεσιών υγείας. Η «συνεπής εφαρμογής του δικαίου περί ασύλου» βρίσκεται στην όγδοη θέση με 56%.

Το ερώτημα, τις προσεχείς ημέρες, είναι αν ο προερχόμενος από το CSU υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ θα επιχειρήσει «θεαματική έξοδο» από την κυβέρνηση, δίνοντας εντολή για επαναπροωθήσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή