ΚΟΣΜΟΣ

«Αξιοπρέπεια» υπόσχεται ο Ντι Μάιο στο πρώτο νομοσχέδιο

axioprepeia-yposchetai-o-nti-maio-sto-proto-nomoschedio-2258899

ΡΩΜΗ. «Περί αξιοπρέπειας» ονομάζεται το πρώτο νομοθέτημα της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει εντός των ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης και Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο. Το νομοσχέδιο επιχειρεί να περιορίσει την επισφαλή εργασία, να βάλει φρένο στις μετεγκαταστάσεις επιδοτούμενων εταιρειών σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και να καταπολεμήσει την εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια, απαγορεύοντας πλήρως κάθε είδους διαφήμισή τους. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής Ρομπέρτο Φίκο ανακοίνωσε την περικοπή των βουλευτικών συντάξεων κατά 40% ώς 60%.

Η κυβέρνηση του Κινήματος 5 Αστέρων και της Λέγκας «ξηλώνει» μέτρα ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας, που είχαν εισαχθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις. Με βάση το νομοσχέδιο, για κάθε ανανέωση σύμβασης αορίστου χρόνου το φορολογικό βάρος αυξάνεται κατά 0,5%, ενώ συνολικά οι ανανεώσεις επιτρέπεται να είναι ώς τέσσερις, όχι πέντε. Πάντως, η συνολική διάρκεια στην οποία επιτρέπεται να εργάζεται κανείς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον ίδιο εργοδότη παραμένει 36 μήνες.

Επιπλέον, σε εταιρείες που μετεγκαθίστανται στο εξωτερικό, ενώ έχουν λάβει κρατικές ενισχύσεις, θα επιβάλλονται πρόστιμα ισοδύναμα με το διπλάσιο ώς τετραπλάσιο των ενισχύσεων. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κανόνας αφορά και μετεγκαταστάσεις εντός της Ε.Ε., ενώ αντίστοιχοι προηγούμενοι αφορούσαν τρίτες χώρες. Επίσης, επιβάλλεται απόλυτη απαγόρευση διαφημίσεων, χορηγιών και «όλων των μορφών επικοινωνίας» για τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα. Το πρόστιμο είναι κατ’ ελάχιστον 50.000 ευρώ, ενώ αν οι διαφημίσεις στοχεύουν σε παιδιά, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει τις 500.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο επανυπολογισμός των βουλευτικών συντάξεων με βάση τις εισφορές των βουλευτών στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα οδηγήσει σε περικοπές 40% ώς 60% των συντάξεων και εξοικονόμηση 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Μετά την αναγγελία του μέτρου, παλαιοί βουλευτές ανακοίνωσαν ότι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, αξιώνοντας να αποζημιωθούν για τις απώλειες με ρευστοποίηση της περιουσίας των μελών του προεδρείου της Βουλής.