Συνενοχή Βρετανών σε βασανιστήρια

Συνενοχή Βρετανών σε βασανιστήρια

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μέλη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών παρακολουθούσαν ή υποστήριζαν τους βασανισμούς και την κακομεταχείριση εκατοντάδων κατηγορουμένων, από τις ΗΠΑ, για τρομοκρατικές ενέργειες αλλά και τις έκνομες μεταφορές υπόπτων σε κέντρα κράτησης. Αυτό προκύπτει από δύο εκθέσεις, που δημοσιεύθηκαν στον βρετανικό Τύπο.

Το συμβούλιο πληροφοριών και ασφάλειας διερεύνησε επί χρόνια τις ενέργειες των Βρετανών κατασκόπων μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. «Κατά την άποψή μας, οι βρετανικές υπηρεσίες ανέχθηκαν αλλά και συμμετείχαν σε πράξεις οι οποίες είναι ασυγχώρητες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα. Σύμφωνα με τα ευρήματα του συμβουλίου, οι Βρετανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών διέπραξαν διάφορες παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από την παρακολούθηση βασανισμών μέχρι τη μεταβίβαση πληροφοριών που γνωρίζουν ότι προήλθαν από παράνομες ανακρίσεις.

Τα ευρήματα των ερευνών καθιστούν υποκριτική την υποτιθέμενη ευαισθησία της Βρετανίας απέναντι σε κάθε μορφή βασανιστηρίων και κακοποίησης κρατουμένων, ενώ εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη στάση της Βρετανίας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Αλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι επιμένουν ότι η Βρετανία θα έπρεπε να υιοθετήσει μια στάση διαφορετική από αυτή των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις. Οι έρευνες δεν εντόπισαν κάποιο στοιχείο το οποίο να αποδεικνύει την ενεργή κακοποίηση κρατουμένων από Βρετανούς αξιωματικούς. Υπάρχουν όμως τουλάχιστον 232 υποθέσεις που ήταν σε γνώση των Βρετανών κατασκόπων και στις οποίες σημειώθηκε κακομεταχείριση των κρατουμένων. Εντοπίστηκαν ακόμα 28 υποθέσεις στις οποίες οι υπηρεσίες πληροφοριών της Μεγάλης Βρετανίας συνεισέφεραν οικονομικά ή υλικά. Τα γεγονότα που ακολούθησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου «δίδαξαν τις υπηρεσίες πληροφοριών πολλά», αναφέρεται στις σχετικές εκθέσεις. Πλέον η μεγάλη Βρετανία «δρα αλλιώς», υπογραμμίζεται. Ενα πρόσθετο ελαφρυντικό είναι πως οι Βρετανοί κατάσκοποι αντιμετώπιζαν ισχυρές πιέσεις από πολιτικούς στη χώρα «να φέρουν αποτελέσματα και απαντήσεις». Βασικό ζήτημα ήταν η εκπαίδευση και η προετοιμασία των αξιωματικών,που αργότερα αποδείχθηκαν ανεπαρκείς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή