Η Τζαντ στο Νότιο Σουδάν

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά την πρώτη επίσκεψή της στο σπαρασσόμενο από τον πόλεμο Νότιο Σουδάν, η ηθοποιός Ασλεϊ Τζαντ είχε ένα μήνυμα για όσες επιβίωσαν από σεξουαλική επίθεση, σε μια χώρα όπου ο βιασμός είναι πολύ διαδεδομένο όπλο. «Σας βλέπω, σας αγαπώ και είμαι εδώ για εσάς», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Associated Press.

Καθισμένη στο δάπεδο ενός μαιευτηρίου σε στρατόπεδο του ΟΗΕ, στην πρωτεύουσα Τζούμπα, η παγκόσμια πρέσβειρα του Ταμείου για τον Πληθυσμό των Ηνωμένων Εθνών, σκούπισε τα δάκρυα από τα μάτια της και είπε στις μητέρες: «Είμαστε όλες γυναίκες και είμαστε όλες ίδιες».

Η Τζαντ ήταν από τις πρώτες που πέρυσι παρουσιάστηκαν με ισχυρισμούς κατά του παραγωγού του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Ουάινσταϊν για σεξουαλική κακοποίηση. Οκτώ μήνες αφού μίλησε, έγινε κυρίαρχο πρόσωπο του κινήματος #MeToo βοηθώντας γυναίκες από όλον τον κόσμο να ξεπεράσουν τη σεξουαλική κακοποίηση και να αναγκάσουν τους υπαιτίους να λογοδοτήσουν.

«Η επούλωση των πληγών έχει διαμορφώσει πολύ ισχυρά την εργασία μου. Με έκανε να μη φοβάμαι και μου έδωσε κίνητρο», δήλωσε η Τζαντ στο Α.Ρ.

Τη στιγμή που το κίνημα #MeToo κέρδισε παγκόσμια ορμή, πολλές γυναίκες που ζουν σε χώρες που μαστίζονται από τους πολέμους όπως το Νότιο Σουδάν εξακολουθούν να υποφέρουν στη σιωπή. Πέντε χρόνια πολέμου οδήγησαν στον θάνατο χιλιάδες ψυχές και εκτόπισαν εκατομμύρια. Μόνο φέτος, οι επιθεωρητές της σύρραξης κατήγγειλαν τον ομαδικό βιασμό ενός κοριτσιού που μετέφερε νερό από ένα ποτάμι και τον ομαδικό βιασμό από 17 στρατιώτες μιας γυναίκας που προσπάθησε να προστατεύσει τη θυγατέρα της από την ίδια μοίρα και απέτυχε. Το 65% των γυναικών στο Νότιο Σουδάν έχει εμπειρία φυσικής ή σεξουαλικής βίας, με τη βία εναντίον των γυναικών να φθάνει στο διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου, σύμφωνα με έκθεση που εκπονήθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης και το Παγκόσμιο Ινστιτούτο για τις Γυναίκες. Δεν υπάρχει κράτος δικαίου ώστε οι δράστες να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, όπως τονίζει η Νικόλ Μπέναμ, της μονάδας πρόληψης της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης.

Καθισμένη με την Τζαντ την Πέμπτη, καθώς συζητούσε για διάφορα θέματα αναπαραγωγικής υγείας, η Μαίρη Γκάτγουιτς έπιασε τα χέρια της ηθοποιού προτού την αγκαλιάσει. «Θέλουμε να είμαστε ελεύθερες όπως και εσύ», της είπε.

Θέλουν να μιλήσουν

Η τριαντάχρονη μητέρα από το Νότιο Σουδάν δήλωσε στο Α.Ρ. ότι οι φίλες της που δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση θέλουν να «πουν σε όλους τι συνέβη», αλλά οι περισσότερες φοβούνται ότι θα επιφέρουν ντροπή στην οικογένεια ή ότι οι σύζυγοί τους θα τις εγκαταλείψουν. Η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν υποστηρίζει ότι βοηθάει όσες έχουν επιβιώσει από τις επιθέσεις να μιλήσουν, αλλά αναγνωρίζει τα ταμπού και τον φόβο των αντιποίνων. «Κάποιες φορές η αποκάλυψη ενός τέτοιου γεγονότος προκαλεί μεγαλύτερο κακό στα θύματα που επέζησαν επειδή ο δράστης μπορεί να είναι ισχυρός», εξηγεί ο δρ Αλεξάντερ Ντιμίτρι, γενικός διευθυντής για την αναπαραγωγική υγεία στο υπουργείο Υγείας του Νοτίου Σουδάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή