Δεύτερο «όχι» των ΗΠΑ για τα βιολογικά όπλα

Δεύτερο «όχι» των ΗΠΑ για τα βιολογικά όπλα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αμερική φαίνεται πως έχει βάλει σκοπό της πολιτικής της να κινείται ενάντια στην παγκόσμια κοινή γνώμη, αφού σε διάστημα μιας εβδομάδας έχει διαφοροποιήσει δύο φορές τη στάση της από αυτή των άλλων κρατών. Μετά την απόρριψη του Πρωτοκόλλου του Κιότο ως «ελαττωματικού», απορρίπτει τώρα και το σχέδιο για την απαγόρευση των βιολογικών όπλων με το αιτιολογικό ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εθνική της ασφάλεια και απόρρητες επιχειρηματικές πληροφορίες.

Η Συνθήκη για τα Βιολογικά και Τοξικά Οπλα υπογράφτηκε το 1972 και μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί από 144 χώρες. Για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς της πρόκειται να ανανεωθεί ύστερα από την υποβολή προτάσεων στην ad hoc ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτόν. Το σχέδιο πρέπει να αποκτήσει μέχρι το τέλος του έτους τη συναίνεση των χωρών που υπέγραψαν την αρχική συνθήκη του 1972. Σε αντίθεση με άλλες πολυμερείς συμφωνίες, η εν λόγω συνθήκη για την απαγόρευση των βιολογικών όπλων δεν προβλέπει την ύπαρξη κάποιου μηχανισμού που εγγυάται τη συμμόρφωση προς αυτή. Τον περασμένο Απρίλιο ο πρόεδρος της ad hoc επιτροπής παρουσίασε ένα σύνθετο κείμενο, που προβλέπει διαδικασίες επιβεβαίωσης σε τρία στάδια: Κατά πρώτον, οι χώρες πρέπει να δηλώσουν ποιες τοποθεσίες βιολογικής έρευνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή βιολογικών όπλων. Δεύτερον, θα πρέπει να συσταθεί ένα εποπτικό σώμα, αλλά με περιορισμένες αρμοδιότητες. Και τρίτον, το σώμα αυτό θα διενεργεί έρευνες σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υποψία μη συμμόρφωσης με τη συνθήκη.

Αυτό το πλαίσιο δεν ικανοποίησε την Αμερική και έτσι ο εκπρόσωπός της Ντόναλντ Μάλεϊ δήλωσε ότι, αν και η χώρα του επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στη μάχη για τον περιορισμό των βιολογικών όλων, εντούτοις τα μέτρα που προβλέπει το προσχέδιο όχι μόνο δεν αρκούν για την επίτευξη του στόχου, αλλά επιπλέον θέτουν σε κίνδυνο τα βιομηχανικά της μυστικά. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Μάλεϊ αποκάλυψε ότι η Αμερική σκοπεύει να παρουσιάσει νέες ιδέες, χωρίς όμως να αναφέρει πότε. Στις ιδέες αυτές ενδεχομένως θα συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση της ομάδας της Αυστραλίας, υπό την «ομπρέλα» της οποίας πολλές χώρες συμφώνησαν να περιορίσουν τις εξαγωγές προϊόντων βιοτεχνολογίας.

Σίγουρα δεν θα προκαλέσει εντύπωση, αν στα σχέδια αυτά θα συμπεριλαμβάνεται, εμμέσως πλην σαφώς, εξαίρεση της Αμερικής από όποια σχέδια περιορισμού ή απαγόρευσης των βιολογικών όπλων, ενώ αντίθετα κάτι τέτοιο θα ζητείται ρητά και κατηγορηματικά από τις υπόλοιπες χώρες. Αλλωστε, η Αμερική ήταν εκείνη που μετά τον πόλεμο στον Περσικό κόλπο ξεκίνησε τις προσπάθειες για σύναψη ανάλογης συμφωνίας, ως μέσο άμυνας απέναντι στα βιολογικά όπλα που θεωρούσε ότι διατηρούσε ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Στις αρχές της εβδομάδας η Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσε ότι παρ’ όλο που το προσχέδιο δεν καλύπτει όλες τις ανησυχίες της, παρέχει όμως τη βάση για συνεχιζόμενεςς συνομιλίες και μπορεί να ενισχύσει την υπάρχουσα συνθήκη κατά των βιολογικών όπλων. Το ίδιο πιστεύουν επιστήμονες και μη κυβερνητικοί οργανισμοί, οι οποίοι πιέζουν τα άλλα κράτη να αγνοήσουν την απόρριψη της Αμερικής και να προχωρήσουν με τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, πηγές που συμμετείχαν στις συνομιλίες ανέφεραν ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι διχασμένα κατά πόσο θα έχει νόημα να προχωρήσουν μόνοι τους, εφόσον η Αμερική αποσύρθηκε.

Η συμφωνία της Βόννης ίσως περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά το ένα δέκατο ενός βαθμού Κελσίου τα επόμενα εκατό χρόνια. Ουδείς μάλλον θα καταλάβει τη διαφορά. Αλλά χρειάζεται χρόνος. Οπως λένε οι Κινέζοι, όταν πρόκειται να κάνεις ένα μακρύ ταξίδι, κάποτε πρέπει να ξεκινήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή