Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, υποστηρικτής του φεμινιστικού κινήματος, παραδέχτηκε χθες για πρώτη φορά, ότι το 2000 είχε ζητήσει συγγνώμη σε μια γυναίκα, η οποία τον είχε κατηγορήσει ότι την είχε θωπεύσει, αλλά επέμεινε ότι δεν αισθάνεται να έχει κάτι μεμπτό.
Ο Τριντό, η κυβέρνηση του οποίου επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο νόμου κατά της παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο, έχει δεχτεί έντονη κριτική από τον καναδικό Τύπο τις τελευταίες εβδομάδες, για κάτι που είχε συμβεί σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση στο Κρέστον της Βρετανικής Κολομβίας πριν από σχεδόν 20 χρόνια.
Στα πρώτα σχόλια που έκανε για το περιστατικό κατά τον εορτασμό της Ημέρας του Καναδά την περασμένη Κυριακή, ο πρωθυπουργός δήλωσε πώς «δεν θυμάται κανένα αρνητικό περιστατικό εκείνη την ημέρα», αλλά την Πέμπτη πρόσθεσε ότι «είχε ζητήσει συγγνώμη την ίδια στιγμή», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με ένα ανυπόγραφο άρθρο του 2000 που είχε δημοσιευτεί στην τοπική εφημερίδα Creston Valley Advance, ο Τριντό είχε ζητήσει συγγνώμη από μια δημοσιογράφο από τη συγκεκριμένη πόλη επειδή την «άγγιξε» με ανάρμοστο τρόπο.
Η κατηγορία επανήλθε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, όταν ο Καναδός πολιτικός σχολιαστής Γουόρεν Κινσέλα ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία του προ εικοσαετίας άρθρου και χρησιμοποίησε το hashtag #MeToo.
Πολλές γυναίκες στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες έχουν δημοσίως κατηγορήσει άνδρες από τον χώρο των επιχειρήσεων, τον καλλιτεχνικό χώρο, αλλά και από την πολιτική, για παρενόχληση και σεξουαλικές επιθέσεις, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία του κινήματος #MeToo στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Σκέφτηκα πολύ καλά αυτά που θυμάμαι από εκείνο το περιστατικό πριν από σχεδόν 20 χρόνια και πάλι αισθάνομαι, είμαι βέβαιος, ότι δεν ενήργησα ανάρμοστα», δήλωσε χθες προς τους δημοσιογράφους από το Τορόντο ο 46χρονος Τριντό.
Επικαλούμενος τον ανοιχτό κοινωνικό διάλογο που διεξάγεται για τις σεξουαλικές επιθέσεις, κατέληξε ότι η εν λόγω γυναίκα πιθανόν να έχει δώσει εντελώς διαφορετική ερμηνεία αυτού που συνέβη τον Αύγουστο του 2000.
«Δεν αισθάνομαι ότι ενήργησα ανάρμοστα με κανένα τρόπο, αλλά σέβομαι το γεγονός ότι κάποιος άλλος πιθανόν να το βίωσε εντελώς διαφορετικά. Αν ζήτησα τότε συγγνώμη θα ήταν μάλλον επειδή θεώρησα ότι δεν ένιωσε βολικά με την επικοινωνία που είχαμε».
Η συγκεκριμένη γυναίκα δήλωσε νωρίτερα φέτος στο Canadian Broadcasting Corp ότι δεν την ενδιέφερε η περαιτέρω κάλυψη της ιστορίας και ζήτησε να μην κατονομαστεί και να μη την ξαναενοχλήσουν με ερωτήσεις για την υπόθεση.
Την εποχή του περιστατικού ο Τριντό δεν είχε ακόμη ασχοληθεί με την πολιτική, αλλά ήταν ευρέως γνωστός στους Καναδούς ως ο γιος του πρωθυπουργού Πιερ Τριντό.