«Βράζει» η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τύχη του Brexit, αλλά και της Τερέζα Μέι, κρινόταν κατά τη χθεσινή, δραματική συνεδρίαση της κυβέρνησής της στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία του Τσέκερς, 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λονδίνου. Οι περίπου 30 υπουργοί υποχρεώθηκαν να αφήσουν έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης, η οποία αναμενόταν πολύωρη, τα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ ορισμένοι από αυτούς δεν ήταν βέβαιο με ποιον τρόπο θα επέστρεφαν στη βρετανική πρωτεύουσα: Σύμφωνα με βρετανικά μίντια, η Μέι είχε προειδοποιήσει τους υπουργούς που «σκέφτονταν» την παραίτηση ότι σε περίπτωση που έκαναν πράξη την απειλή τους, θα έχαναν αυτομάτως τα υπουργικά αυτοκίνητα και θα έπρεπε να καλέσουν ταξί για την επιστροφή τους.

Καθώς απομένουν μόλις εννέα μήνες έως την ημερομηνία του «διαζυγίου» με την Ε.Ε. –έχει οριστεί για τις 29 Μαρτίου του 2019 από τη Βρετανία– η χθεσινή συνεδρίαση καλούνταν να εγκρίνει το σχέδιο της Τερέζα Μέι για τους όρους του διαζυγίου. Η πρόταση της πρωθυπουργού εκτείνεται σε 120 σελίδες και φιλοδοξεί να πετύχει δύο στόχους που φαίνεται πολύ δύσκολο να συμφιλιωθούν: από τη μια πλευρά, να συσπειρώσει τη διχασμένη κυβέρνησή της, από την άλλη, να πείσει τους Ευρωπαίους, αποφεύγοντας ένα σκληρό Brexit, χωρίς συμφωνία, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει κύμα φυγής επιχειρήσεων και επενδυτών.

Την παραμονή της κρίσιμης συνεδρίασης στο Τσέκερς, ο υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, κάλεσε σε σύσκεψη ομοϊδεάτες συναδέλφους του, οπαδούς του σκληρού Brexit, για να καταστρώσουν κοινή γραμμή απέναντι στην πρωθυπουργική πρόταση. Η πρόταση Μέι προβλέπει ότι η Βρετανία θα συνεχίσει και μετά το Brexit να ακολουθεί, σε μεγάλο βαθμό, τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς στα πεδία της αγροτικής οικονομίας και των βιομηχανικών αγαθών – όχι όμως και των υπηρεσιών, που αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος της βρετανικής οικονομίας. Ωστόσο, οι σκληροπυρηνικοί υπουργοί θεωρούν ότι αυτή η γραμμή θα εμποδίσει τη Βρετανία να συνάψει διμερείς συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, που ενδιαφέρονται να αρθούν οι ευρωπαϊκοί περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή τους.

Εντείνοντας την πίεση προς την Τερέζα Μέι, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε χθες ότι «ο χρόνος εξαντλείται» και ζήτησε αποσαφήνιση των βρετανικών θέσεων στα κρίσιμα εκκρεμή ζητήματα. Ενα από τα πλέον ακανθώδη αφορά το μελλοντικό τελωνειακό καθεστώς στα σύνορα Βόρειας και ανεξάρτητης Ιρλανδίας. Η πρόταση Μέι προβλέπει να παρακαμφθεί το πρόβλημα με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, που θα επιτρέπει να ανιχνεύεται ο προορισμός των εμπορευμάτων (αν θα πηγαίνουν στη Βρετανία ή στην Ε.Ε.) και να φορολογούνται ανάλογα, χωρίς να υψωθεί «σκληρό σύνορο», που θα έθετε σε κίνδυνο την ειρηνευτική συμφωνία για το Ιρλανδικό.

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT