Σε δεινή κρίση Μέι και Brexit

2' 7" χρόνος ανάγνωσης

Οξύτατη κυβερνητική κρίση προκάλεσαν στη Βρετανία οι παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών, οπαδών του «σκληρού Brexit», οι οποίοι απορρίπτουν το σχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για διατήρηση στενών εμπορικών δεσμών με την Ε.Ε.

Μετά το πρώτο πλήγμα, που ήρθε με την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού για την αποχώρηση από την Ε.Ε., Ντέιβιντ Ντέιβις, αργά το βράδυ της Κυριακής, η θέση της Μέι κλονίστηκε ακόμη περισσότερο χθες το απόγευμα όταν ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε και αυτός από το αξίωμά του. Νέος επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας ορίστηκε ο μέχρι χθες υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ, ενώ το αξίωμα του Ντέιβις ανέλαβε ο μέχρι χθες υπουργός Στέγασης Ντομινίκ Ράαμπ, οπαδός του «καθαρού» διαζυγίου με την Ε.Ε.

Στήριξη και κατηγορίες

Την Παρασκευή το βράδυ, ύστερα από δωδεκάωρη κυβερνητική σύσκεψη στην εξοχική κατοικία της πρωθυπουργού, στο Τσέκερς, η Τερέζα Μέι εξασφάλισε την υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου στο αναλυτικό σχέδιό της για το Brexit, που προβλέπει ελεύθερο εμπόριο Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου στα αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα (όχι όμως και στις υπηρεσίες), βάσει «κοινών κανόνων». Δύο μέρες αργότερα, όμως, ο Ντέιβις δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί αυτή τη διαπραγματευτική γραμμή, καταλογίζοντας στην πρωθυπουργό ότι «έδωσε πάρα πολλά, πάρα πολύ εύκολα». Οσο για τον Τζόνσον, κατηγόρησε την πρωθυπουργό ότι οδηγεί τη χώρα σε «ένα ημι-Brexit» που θα αφήσει τη Βρετανία σε «καθεστώς αποικίας της Ε.Ε.» και ότι η διαπραγματευτική της τακτική ισοδυναμεί με το «να στέλνει κανείς στη μάχη την εμπροσθοφυλακή του με υψωμένες λευκές σημαίες». Νωρίτερα, ρεπορτάζ τον εμφάνιζαν να δηλώνει σκωπτικά ότι το να προσπαθήσει κανείς να «πουλήσει» στην κοινή γνώμη το σχέδιο Μέι, είναι σαν να προσπαθεί «να γυαλίσει τη σβουνιά».

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν η ανταρσία των δύο κορυφαίων υπουργών θα βρει συνέχεια. Αν συγκεντρωθούν υπογραφές 48 υπουργών, που να θέτουν ζήτημα εμπιστοσύνης κατά της Τερέζα Μέι, η θέση της στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία θα τεθεί υπό αμφισβήτηση. Κάτι τέτοιο δεν εκδηλώθηκε, πάντως, στη χθεσινή ομιλία της Μέι ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις. Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν αναρωτήθηκε πώς μπορεί η πρωθυπουργός να πετύχει συμφωνία με τους Ευρωπαίους, αφού δεν μπορεί να πείσει την ίδια την κυβέρνησή της.

Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έθεσε ζήτημα ακύρωσης του ίδιου του Brexit. «Μπορώ μόνο να εκφράσω τη λύπη μου που η ίδια η ιδέα του Brexit δεν έφυγε μαζί με τον Ντέιβις και τον Τζόνσον, αλλά… ποιος ξέρει;» έγραψε στο Twitter. Σημειωτέον ότι ο ίδιος ο Τζόνσον, στην επιστολή παραίτησης, διαπίστωνε ότι «το όνειρο (του Brexit) πεθαίνει, ασφυκτιώντας από αχρείαστη αμφισβήτηση».