Πανηγυρισμοί για το τέλος της οδύσσειας

Πανηγυρισμοί για το τέλος της οδύσσειας

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα παιδιά που διασώθηκαν από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης είναι ευτυχή και καλά στην υγεία τους, αλλά παραμένουν σε καραντίνα. Θα συνεχίσουν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο επί μία εβδομάδα εξαιτίας του κινδύνου σπάνιων λοιμώξεων. Οι ιατροί τα υποβάλλουν σε σειρά εξετάσεων και όπως έδειξαν οι ακτινογραφίες δύο από αυτά μπορεί να πάσχουν από πνευμονία. Σε όλα χορηγούνται αντιβιοτικά και υπεβλήθησαν και σε εμβολιασμούς για τέτανο και λύσσα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Υγείας της Ταϊλάνδης, Τζεσάντα Τσοκενταμρόνγκσουκ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αν και ο κίνδυνος των λοιμώξεων είναι μικρός, τα παιδιά κινδυνεύουν από άλλες επιπλοκές όπως είναι το σύνδρομο μετατραυματικού στρες.

Τα δώδεκα αγόρια και ο προπονητής τους στο ποδόσφαιρο παρέμειναν εγκλωβισμένοι από τις 23 Ιουνίου. Μία ομάδα ξένων και Ταϊλανδών δυτών άρχισε να βγάζει τα παιδιά την Κυριακή, ξεκινώντας με τα τέσσερα μεγαλύτερα αγόρια. Τέσσερα ακόμα βγήκαν τη Δευτέρα και τα υπόλοιπα την Τρίτη το απόγευμα. Τα παιδιά βρίσκονται σήμερα σε διαφορετικά στάδια ανάρρωσης, αφού περάσαν περίπου δύο εβδομάδες μέσα σε ένα σκοτεινό σπήλαιο. Η πρώτη ομάδα των παιδιών που βγήκε κατάφερε να προσαρμοστεί στο ηλιακό φως, αλλά τα υπόλοιπα παιδιά εξακολουθούν να φορούν γυαλιά ηλίου.

Ολα νοσηλεύονται στο ίδιο δωμάτιο στο νοσοκομείο Πρατσανουκρό του Τσανγκ Ράι. Στην καραντίνα πρόκειται να τους συνοδεύσουν και τέσσερις Ταϊλανδοί δύτες που παρέμειναν με τα παιδιά επί μία εβδομάδα μετά τον εντοπισμό τους στην πλημμυρισμένη αίθουσα του σπηλαίου, δήλωσε ο δρ Τονγκσάι Λερτβιλαϊρατνάπονγκ, υπεύθυνος δημόσιας Υγείας για την βόρεια Ταϊλάνδη. Επίσης, σε καραντίνα θα μπει και ένας γιατρός του στρατού που περιποιήθηκε τα τραύματα των παιδιών. Ωστόσο, οι τέσσερις δύτες αντιμετωπίζουν μικρότερους κινδύνους από τα παιδιά επειδή δεν ήσαν υποσιτισμένοι και περάσαν λιγότερο χρόνο μέσα στο σπήλαιο. Οι συγγενείς των πρώτων τεσσάρων παιδιών που βγήκαν από το σπήλαιο μπόρεσαν να τα δουν μέσα από ένα τζάμι και μία παρόμοια επίσκεψη πρόκειται να οργανωθεί και για τα υπόλοιπα παιδιά όταν οι γιατροί συμφωνήσουν, όπως τόνισε ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης Ναρονγκσάκ Οζοτανακόρν.

Κίνδυνοι λοιμώξεων

Αν και οι πιθανότητες λοίμωξης είναι μικρές, οι ειδικοί λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα τα αγόρια να προσεβλήθησαν από μία σπάνια ασθένεια ενώ βρίσκονταν εγκλωβισμένα στο σπήλαιο. Ενας κίνδυνος είναι η νόσος των σπηλαίων, που μπορεί να προσβάλει τον άνθρωπο από τις νυχτερίδες ή τα τρωκτικά. Αν και τα αγόρια σημείωσαν ότι δεν συνάντησαν ζώα όσο παρέμειναν στο σπήλαιο, οι ειδικοί εξακολουθούν να ανησυχούν. «Δεν έχουμε εμπειρία με τόσο βαθιά σπήλαια, αλλά τα παιδιά είπαν ότι δεν είδαν νυχτερίδες ή άλλα ζώα», τόνισε ο δρ Τζεσάντα.

Κίνδυνο συνιστά ο ιός Νίπα που μεταδίδεται στον άνθρωπο από το δάγκωμα νυχτερίδας, όπως τόνισαν ειδικοί των υγειονομικών υπηρεσιών που δεν έχουν ασχοληθεί με τα παιδιά. Σύμφωνα με έκθεση του 2005, ο ιός Νίπα υπάρχει στην Ταϊλάνδη. Ωστόσο, ειδικοί λοιμωξιολόγοι λένε ότι υπάρχουν μόνο τρεις γνωστές επιδημίες σε όλο τον κόσμο, στη Μαλαισία, στην Ινδία και στο Μπανγκλαντές. Ο κίνδυνος να έχουν προσβληθεί τα παιδιά από τον ιό Νίπα είναι εξαιρετικά μικρός, καθώς βρίσκονταν σε μεγάλο βάθος μέσα στο σπήλαιο και οι νυχτερίδες θα το απέφευγαν κατά τη διάρκεια της εποχής των βροπτώσεων.

Οπως επισημαίνει η γενική ιατρός δρ Αϊλίν Σουν, ιατρική σύμβουλος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας της Σιγκαπούρης, ένας άλλος κίνδυνος είναι αυτός της λεπτοσπείρωσης, μίας βακτηριακής μόλυνσης που μεταφέρεται από τα τρωκτικά και μπορεί να μεταδοθεί μέσα από το νερό, καθώς και της ιστοπλάσμωσης, μίας λοίμωξης που προκαλείται από έναν μύκητα στο έδαφος όπου υπάρχουν περιττώματα νυχτερίδας. Σχετικά μικρά προβλήματα όπως κάποια μικρά γδαρσίματα ή βακτηριακές λοιμώξεις που μεταδίδονται από μολυσμένο νερό μπορεί να αποδειχθούν σοβαρά για τα αγόρια, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εξασθενημένο εξαιτίας της περιπέτειάς τους. Ωστόσο, η περιποίηση που έλαβαν έχει ελαχιστοποιήσει αυτό το ενδεχόμενο. Εκτός όμως από τα φυσικά προβλήματα, τα παιδιά θα νιώσουν αγωνία, κρίσεις πανικού, επαναλαμβανόμενους εφιάλτες, φοβίες και άλλα συμπτώματα μετατραυματικού στρες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT