Βρίσκουν κοινή… γλώσσα στην Αχρίδα

Βρίσκουν κοινή… γλώσσα στην Αχρίδα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΧΡΙΔΑ. Αναπτερώνονται οι ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των σλαβομακεδονικών και αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ, τα οποία εισήλθαν χθες αισίως στην πέμπτη ημέρα των διαπραγματεύσεων τους, με σημείο αιχμής την αναγνώριση της αλβανικής γλώσσας. Κατά τα λεγόμενα αξιωματούχων των δύο πλευρών, που παρακολουθούν τις υπό εξέλιξη συνομιλίες, η σλαβομακεδονική πλευρά φέρεται να έχει αποδεχθεί την αναγνώριση της αλβανικής, στις περιοχές όπου το αλβανικό στοιχείο αποτελεί το 20% του πληθυσμού και υπό όρους χρήση της στην κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο.

Αισιοδοξία των ΗΠΑ

«Τα πάντα έχουν λυθεί, εκτός από τη χρήση της αλβανικής γλώσσας στην κυβέρνηση», δήλωσε χθες αλβανική πηγή, ενώ αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε και Αμερικανός μεσολαβητής Τζέιμς Πάρντιου, ο οποίος δήλωσε «Υπάρχει πρόοδος. Είμαι ευχαριστημένος». Από σλαβομακεδονικής πλευράς ελέχθη ότι οι συνομιλίες για τη γλώσσα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και είναι έτοιμο ένα σχέδιο συμφωνίας των Δυτικών απεσταλμένων Τζέιμς Πάρντιου και Φρανσουά Λεοτάρ.

Σήμερα, πάντως, αναμένεται να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου η ηγεσία της ΠΓΔΜ να μετάσχει στις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας. Οσο για το θέμα της δημιουργίας ανεξάρτητης αλβανικής αστυνομίας, αυτό λέγεται ότι θα αφεθεί κατά μέρος έως ότου υπάρξει συμφωνία για τη γλώσσα.

Παρότι, όμως, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να βρίσκονται σε καλό δρόμο, οι ανησυχίες για αναθέρμανση των συγκρούσεων δεν έχουν εκλείψει, δεδομένου ότι τα μεμονωμένα επεισόδια στα βορεινά συνεχίζονται. Χθες, ένας Σλαβομακεδόνας αξιωματικός της αστυνομίας σκοτώθηκε από επίθεση των ανταρτών σε αστυνομικό φυλάκιο, κοντά στο Τέτοβο. Παράλληλα, σε ανακοίνωση του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού που διοχετεύθηκε χθες στα αλβανόφωνα Μέσα της ΠΓΔΜ αναφέρεται ότι πέντε αντάρτες έχασαν τη ζωή τους, την Κυριακή, στο χωριό του Γκόστιβαρ, όπου όμως τελευταίως δεν έχει γίνει λόγος για συγκρούσεις.

Δηλώσεις Τζίντζιτς

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς δήλωσε χθες ότι θα ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να μεσολαβήσει για την προστασία της σερβικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο. «Οι Αλβανοί έλεγαν επί δέκα χρόνια ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς και γι’ αυτό ζητούσαν ειδικό καθεστώς. Ωραία, τώρα οι Σέρβοι δεν αισθάνονται ασφαλείς και θα ζητήσουμε το ίδιο καθεστώς γι’ αυτούς», είπε ο Τζίντζιτς στο Ρόιτερς. Σε μια άλλη εξέλιξη, τέλος, ο αδελφός του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς διέψευσε χθες δημοσίευμα εφημερίδας του Βελιγραδίου ότι πήρε ρωσική υπηκοότητα. Ο Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στη Μόσχα, όταν ο αδελφός του ήταν στην εξουσία, δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να πράξει κάτι τέτοιο στο μέλλον. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα του δωθεί άδεια να επισκεφθεί τον αδελφό του στη Χάγη, όπου κρατείται κατηγορουμενος για εγκλήματα πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή