Δεν επιτρέπεται στις ΗΠΑ η κλωνοποίηση ανθρώπων

Δεν επιτρέπεται στις ΗΠΑ η κλωνοποίηση ανθρώπων

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από παθιασμένη ανταλλαγή επιχειρημάτων και αφού τοποθετήθηκε στην πλάστιγγα από τη μια η υπόσχεση νέων θαυματουργών θεραπειών και απ’ την άλλη ο εφιάλτης γέννησης μωρών-αντιγράφων ενός ενήλικα, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης της ανθρώπινης κλωνοποίησης ακόμα και όταν εξυπηρετεί ερευνητικούς στόχους. Υπέρ της απόλυτης απαγόρευσης ψήφισαν 265 βουλευτές, ενώ κατά, μόλις 162. Νωρίτερα οι Αμερικανοί βουλευτές είχαν απορρίψει πρόταση σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν η κλωνοποίηση ως μέθοδος τεκνοποίησης, αλλά παρέμενε ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας κλωνοποιημένων εμβρύων που θα χρησιμοποιούνταν για την εξεύρεση νέων θεραπευτικών μεθόδων. Σύμφωνα, μάλιστα, με το νέο νόμο, όχι μόνον απαγορεύεται η «θεραπευτική κλωνοποίηση» αλλά θεωρείται παράνομη και η πώληση όσων θεραπευτικών μεθόδων προέκυψαν από αυτή.

Η νέα νομοθεσία, ωστόσο, δεν επέλυσε ένα άλλο πρόβλημα που απασχολεί την αμερικανική κοινωνία: τη χρήση εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων στην ιατρική έρευνα. Μάλιστα, ο πρόεδρος Μπους θα κληθεί να αποφασίσει αν θα εξακολουθήσει να χρηματοδοτεί την έρευνα με ομοσπονδιακούς πόρους. Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από τα πρώτα στάδια της ζωής του ανθρώπινου εμβρύου και έχουν την ικανότητα να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρου. Η λήψη βλαστοκυττάρων γίνεται κυρίως από τα πλεονάζοντα έμβρυα που παραμένουν στις καταψύξεις των κλινικών τεχνητής γονιμοποίησης και θεωρείται εγκληματική από τους αντιτιθέμενους στις εκτρώσεις και τους ακραίους συντηρητικούς.

Οι επιστήμονες, όμως, υποστηρίζουν ότι τα βλαστοκύτταρα πρέπει να είναι συμβατά με αυτά του ασθενούς, επιστημονική άποψη στην οποία στηρίζεται η «θεραπευτική κλωνοποίηση». Υπέρ της απαγόρευσης της κλωνοποίησης ψήφισαν οι 200 βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, δύο ανεξάρτητοι βουλευτές καθώς και 63 Δημοκρατικοί.

– Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, αντίθετα, προσανατολίζεται στο να επιτρέψει περιορισμένη έρευνα σε εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Ειδική επιτροπή βιοηθικής, που συστάθηκε για να καθορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές της βασικής έρευνας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να επιτραπεί η βασική έρευνα στα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν οι πολύ αυστηροί κανόνες. «Οι επιστήμονες θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τα εμβρυϊκά κύτταρα που ούτως ή άλλως θα καταστρέφονταν, ενώ θα πρέπει να ενημερώνουν για κάθε νέα εξέλιξη την κυβέρνηση. Δεν επιτρέπεται η χρήση βλαστοκυττάρων για την εξεύρεση θεραπευτικών μεθόδων ή οποιαδήποτε άλλη χρήση. Η μόνο περίπτωση που μπορούν να χρησιμοποιήσουν εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα είναι η εξυπηρέτηση των ερευνητικών στόχων της βασικής έρευνας», ανακοίνωσε χθες αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Επιστημών και Τεχνολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή