Πιέσεις ΗΠΑ στην Τουρκία για Πάτριοτ

Πιέσεις ΗΠΑ στην Τουρκία για Πάτριοτ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την αγορά του αμυντικού πυραυλικού συστήματος Πάτριοτ από την Τουρκία διαπραγματεύεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την Αγκυρα, σε μια προσπάθεια να υπάρξει εναλλακτική στους ρωσικούς S-400 που έχει συμφωνήσει να αγοράσει η χώρα. Η Αμερικανίδα πρέσβειρα Τίνα Καϊντανάου, η οποία εκτελεί χρέη υφυπουργού Εξωτερικών και είναι αρμόδια για πολιτικές και αμυντικές υποθέσεις, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων στην αεροπορική έκθεση του Φάρνμπορο πραγματοποιεί συναντήσεις με συμμάχους, ελπίζοντας να ενισχύσει τις αμυντικές συναλλαγές των ΗΠΑ.

Οπως εξήγησε, το αμερικανικό ΥΠΕΞ βρίσκεται σε επαφή με την Αγκυρα και προσπαθεί να δώσει στους Τούρκους να καταλάβουν τι ακριβώς θα μπορούσε να γίνει με τους Πάτριοτ. Η ίδια δεν διευκρίνισε αν οι δύο αποστολές είχαν συνομιλίες κατά τη διάρκεια του air show. Η Αγκυρα έχει επανειλημμένως δεχθεί επικρίσεις από συμμάχους του ΝΑΤΟ για τη σχεδιαζόμενη αγορά των S-400 από τη Ρωσία, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αγορά των F-35 από τη Λόκχιντ Μάρτιν. «Ανησυχούμε τελικά ότι αγοράζοντας τα συγκεκριμένα συστήματα από τους Ρώσους θα υποστηρίξουν τις χειρότερες συμπεριφορές τους (σ.σ. των Ρώσων) που έχουμε δει σε ποικίλα σημεία του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης αλλά και αλλού», σχολίασε η Καϊντανάου. Οπως εξήγησε, η Ουάσιγκτον θέλει να διασφαλίσει ότι τα συστήματα που απέκτησε από τους Αμερικανούς συμμάχους παραμένουν βοηθητικά της στρατηγικής σχέσης των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους. «Στην περίπτωση της Τουρκίας, αυτά είναι οι Πάτριοτς» της κατασκευάστριας εταιρείας Raytheon Co, κατέληξε. Τον Απρίλιο η κυβέρνηση Τραμπ προχώρησε στην πολυαναμενόμενη αναδιατύπωση της πολιτικής αμερικανικών εξαγωγών όπλων που έχει στόχο να επεκτείνει τις πωλήσεις στους συμμάχους της Ουάσιγκτον, την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σε μία ακόμη ένδειξη γεφύρωσης των διμερών σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν μίλησαν χθες στο τηλέφωνο για τη σημασία εφαρμογής του κοινού οδικού χάρτη στη Μανμπίτζ της Συρίας. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας (YPG) θα αποσυρθούν από την πόλη και τουρκικές και αμερικανικές δυνάμεις θα αναλάβουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η εφαρμογή της συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν τον περασμένο μήνα, θα συνδράμει αποφασιστικά στην επίλυση της συριακής κρίσης. Επιπλέον, οι δύο άνδρες επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους για βελτίωση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Οι τελευταίοι μαχητές της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας εγκατέλειψαν την Κυριακή τη βόρεια συριακή πόλη Μανμπίτζ, ανακοίνωσε η πολιτοφυλακή που ελέγχει την πόλη, ικανοποιώντας την απαίτηση που είχε διατυπώσει από καιρό η Τουρκία για αποχώρηση της YPG. Πάντως, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε υπερβολικές τις ανακοινώσεις περί πλήρους απόσυρσης των Κούρδων από την πόλη και υπογράμμισε ότι η διαδικασία αποχώρησης συνεχίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή