Περισσότερη ευελιξία και διάθεση για αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό ζήτησε η Τερέζα Μέι από τους Ευρωπαίους εταίρους της και κάλεσε τις Βρυξέλλες να τοποθετηθούν σχετικά με τη Λευκή Βίβλο που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα με τις προτάσεις της για το Brexit.
Μιλώντας ενώπιον πολιτικών και επιχειρηματιών στο λιμάνι του Μπέλφαστ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναγνώρισε ότι η επαναφορά ενός «σκληρού» συνόρου ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και στη Βόρεια Ιρλανδία θα ήταν απαράδεκτη εξέλιξη, αφού θα τορπίλιζε την ειρηνευτική συμφωνία του 1998. Εξίσου κατηγορηματική ήταν, όμως, στη δήλωσή της ότι ούτε η ίδια ούτε οποιοσδήποτε άλλος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα δεχόταν ποτέ ένα «τελωνειακό σύνορο» ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που θα υπονόμευε την εθνική συνοχή της χώρας της. Η πρόταση της Μέι για την αντιμετώπιση αυτού του ακανθώδους προβλήματος αποτελεί ένα από τα κυριότερα στοιχεία της Λευκής Βίβλου.
«Τώρα είναι η σειρά της Ε.Ε. να απαντήσει. Οχι απλώς να παλινδρομήσει σε προηγούμενες θέσεις, που έχουν ήδη αποδειχθεί μη λειτουργικές, αλλά να κάνει και αυτή ένα βήμα προς την επίλυση του θέματος, όπως κάναμε και εμείς», είπε η πρωθυπουργός της Βρετανίας από το Μπέλφαστ.
Το σύνορο με την Ιρλανδία έγινε αόρατο μετά τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, αλλά η έξοδος της Βρετανίας από την τελωνειακή ένωση επαναφέρει την ανάγκη ελέγχων των εμπορευμάτων. Η Τερέζα Μέι υποστηρίζει ότι το σύνορο μπορεί να παραμείνει αόρατο, καθώς έχει προτείνει στους «27» ζώνη ελευθέρου εμπορίου με τη χώρα της όσον αφορά τη διακίνηση αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων – όχι όμως και υπηρεσιών. Μέχρι σήμερα, η Ε.Ε. εμφανίζεται μάλλον απρόθυμη να δεχθεί τις προτάσεις Μέι, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να διαλέγει μόνον ό,τι τη συμφέρει από τους κανόνες που διέπουν την ενιαία αγορά.