Περισσότερη δουλειά μικρότερο χαρτζιλίκι για τα κορίτσια

Περισσότερη δουλειά μικρότερο χαρτζιλίκι για τα κορίτσια

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αληθεύει ότι οι γυναίκες πληρώνονται λιγότερο από τους άνδρες στη δουλειά και κάνουν περισσότερες εργασίες στο σπίτι. Φαίνεται ότι αυτό το πρότυπο ισχύει από τα παιδικά χρόνια. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, τα κορίτσια δαπανούν περισσότερες ώρες, κάνοντας δουλειές στο σπίτι από ό,τι τα αγόρια και πληρώνονται λιγότερο γι’ αυτές, παίρνοντας μικρότερο χαρτζιλίκι. Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα αγόρια 15 έως 19 ετών κάνουν εργασίες σπιτιού επί μισή ώρα την ημέρα, ενώ τα κορίτσια επί 45 λεπτά. Ο χρόνος που εργάζονται τα κορίτσια μειώθηκε την τελευταία δεκαετία, ενώ ο χρόνος που εργάζονται τα αγόρια παραμένει ο ίδιος.

Το ότι οι γυναίκες επωμίζονται περισσότερες ευθύνες στο σπίτι είναι ένας βασικός παράγοντας που πληρώνονται λιγότερο από τους άνδρες και δεν συμβαδίζουν στη σταδιοδρομία τους λένε οι ερευνητές. Για να επέλθει ισότητα τα κορίτσια θα πρέπει να προετοιμαστούν για εργασία επ’ αμοιβή, αλλά και τα αγόρια να μάθουν να κάνουν εργασία χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα. «H συμμετοχή στις εργασίες του σπιτιού από νεαρή ηλικία είναι ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά αποκτούν αυτές τις ικανότητες», εξηγεί η Σάντρα Χόφερθ, κοινωνιολόγος του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, η οποία συνυπογράφει την τελευταία ανάλυση. «Οι προοδευτικοί πίστευαν ότι έτσι μάθαιναν στα αγόρια τους μεγαλύτερη συμμετοχή στις δουλειές του σπιτιού. Ωστόσο, δεν βλέπουμε την ψαλίδα μεταξύ των δύο φύλων να κλείνει».

Ο ρόλος των γονέων

Η ανάλυση βασίζεται στην έρευνα της «Αμερικανικής Χρήσης Ωρας» από το 2003 μέχρι το 2014 από 6.358 μαθητές γυμνασίου. Η οικιακή εργασία περιελάμβανε μαγείρεμα, καθάρισμα, φροντίδα κατοικιδίου, φροντίδα κήπου και συντήρηση σπιτιού και αυτοκινήτου. Διαπιστώθηκαν διαφορές που βασίζονται στην εκπαίδευση των γονέων. Τα παιδιά των γονέων που έχουν εκπαίδευση κολεγίου κάνουν λιγότερες εργασίες σπιτιού. Τα αγόρια, ωστόσο, πληρώνονται περισσότερο για να κάνουν εργασίες σπιτιού, όπως έδειξε ανάλυση 10.000 οικογενειών που χρησιμοποιούν την εφαρμογή BusyKid. Τα αγόρια που χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή κέρδιζαν τα διπλάσια συγκριτικά με τα κορίτσια. Τα αγόρια πληρώνονταν και για την προσωπική τους υγιεινή, όπως για να πλύνουν τα δόντια τους ή να κάνουν μπάνιο, ενώ τα κορίτσια πληρώνονταν συχνότερα για να καθαρίσουν.

Οσον αφορά τη φροντίδα των μελών της οικογένειας, όπως είναι τα αδέλφια ή οι ηλικιωμένοι συγγενείς, τα αγόρια κάνουν τα ίδια με τα κορίτσια. Δαπανούν τον ίδιο χρόνο για να φροντίζουν καθημερινά μέλη της οικογένειας.

Σήμερα οι παντρεμένοι άνδρες δαπανούν 1,1 ώρα σε δουλειές σπιτιού από τα 55 λεπτά που δαπανούσαν το 1983. Ο χρόνος που δαπανούν οι παντρεμένες γυναίκες στις δουλειές του σπιτιού έχει περιοριστεί, αλλά εξακολουθεί να είναι διπλάσιος από αυτόν των ανδρών και ανέρχεται σε 2,2 ώρες την ημέρα από 3,8 ώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή