ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα-Νότια Κορέα: Νέα σύνοδος κορυφής τον Σεπτέμβριο στην Πιονγκγιάνγκ

098

Οι αντιπροσωπείες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας οι οποίες συναντήθηκαν στο Πανμουντζόμ συμφώνησαν να διεξαχθεί νέα διακορεατική σύνοδος κορυφής στην Πιονγκγιάνγκ τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Ενοποίησης.

Αξιωματούχοι των δύο κρατών διεξήγαγαν συνομιλίες υψηλού επιπέδου για να προετοιμάσουν την τρίτη σύνοδο κορυφής του νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Στην πρώτη ιστορική συνάντησή τους τον Απρίλιο, οι ηγέτες είχαν συμφωνήσει άτυπα ότι ο Μουν θα επισκεπτόταν τον Κιμ το φθινόπωρο στην Πιονγκγιάνγκ.

«Θα κάνουμε μια συνολική αποτίμηση της προόδου στην εφαρμογή της διακήρυξης της Πανμουντζόμ και θα συζητήσουμε τα επόμενα στάδια», δήλωσε πριν από τη συνάντηση ο νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης Τσου Μιονγκ-γκιούν, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Σεούλ.

«Θα ανταλλάξουμε επίσης απόψεις για τη σύνοδο του φθινοπώρου, η οποία είχε συμφωνηθεί στη διακήρυξη», πρόσθεσε.

Οι δύο κυβερνήσεις είχαν συμφωνήσει ανεπίσημα η επόμενη σύνοδος να γίνει στην Πιονγκγιάνγκ στα τέλη του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου, μετέδωσε σήμερα το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, χωρίς να επικαλεστεί κάποια πηγή.
Ο Τσο αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η Πιονγκγιάνγκ να βάλει στο τραπέζι το ζήτημα των κυρώσεων: «Θα εξηγήσουμε τη θέση μας στον Βορρά».

Έπειτα από δύο χρόνια συνεχούς αύξησης της έντασης, εξαιτίας των προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, η χερσόνησος έγινε στις αρχές της χρονιάς θέατρο μιας εντυπωσιακής αποκλιμάκωσης, η οποία εδραιώθηκε με τη σύνοδο Μουν-Κιμ τον Απρίλιο αλλά και την ιστορική συνάντηση κορυφής τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη του Κιμ με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Σεούλ και στην Πιονγκγιάνγκ έχουν ενταθεί από τις αρχές της χρονιάς, σε βαθμό που τα δύο μέρη προβλέπουν την επόμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια, να γίνουν συναντήσεις μελών οικογενειών που χωρίστηκαν στον Πόλεμο της Κορέας (1950-1953).

Αλλά παρότι οι σχέσεις αναθερμάνθηκαν, ελάχιστη πρόοδος έχει καταγραφεί στο θεμελιώδες ζήτημα του απαγορευμένου οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας –αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως διαθέτει από 30 ως 60 πυρηνικές κεφαλές– και της αποπυρηνικοποίησής της.

Ο Κιμ δεσμεύτηκε στις συναντήσεις του με τους Μουν και Τραμπ να εργαστεί για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου, μια αόριστη διατύπωση ανοικτή σε ερμηνείες, χωρίς κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα.

Η Πιονγκγιάνγκ φέρεται να έχει απορρίψει όλες τις προτάσεις που της έκανε το τελευταίο διάστημα η Ουάσινγκτον για να αρχίσει η διαδικασία αφοπλισμού της καταγγέλλοντας τις «μονομερείς» απαιτήσεις της και τις «γκανγκστερικού τύπου μεθόδους» της.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)