Πολιτική κρίση προκαλεί ο Μπόρις Τζόνσον

Πολιτική κρίση προκαλεί ο Μπόρις Τζόνσον

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Επικρίσεις, αλλά και δηλώσεις στήριξης, αντιμετώπισε ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, εξαιτίας άρθρου του στο οποίο συνέκρινε τις γυναίκες που φορούν μπούργκα με «ταχυδρομικά κουτιά» και «ληστές τραπεζών». Ο Τζόνσον, ο οποίος εθεωρείτο κάποτε ο πιθανότερος διάδοχος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, έχει καταστεί τον τελευταίο καιρό «αλεξικέραυνο» της δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας.

Το επίμαχο άρθρο του Τζόνσον δημοσιεύθηκε στις 5 Αυγούστου και αποτελούσε έκκληση καθολικής απαγόρευσης της μπούργκας. Παρότι ο πρώην υπουργός είναι γνωστός για τις λεκτικές υπερβολές του, το άρθρο του χαρακτηρίστηκε ισλαμοφοβικό, αν και οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων των Τόρις συμφωνεί με την πρόταση του Μπόρις Τζόνσον. Η κριτική που άσκησε η πρωθυπουργός Μέι στον Μπόρις Τζόνσον ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυρίας από οπαδούς του τέως υπουργού Εξωτερικών, οι οποίοι θεωρούν ότι ο ιδιόρρυθμος πολιτικός αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική λύση για την Τερέζα Μέι.

«Κατάφεραν να προκαλέσουν μια πολιτική καταστροφή. Κάθε προσπάθεια φίμωσης του Μπόρις είναι αφελής και καταδικασμένη εκ προοιμίου σε αποτυχία, ιδίως την ώρα που οι περισσότεροι συμφωνούν μαζί του», λέει υπουργός της κυβέρνησης Μέι, μιλώντας στο Reuters. Ο Τζόνσον, ο οποίος επέστρεψε την Κυριακή στην κατοικία του σε χωριό κοντά στην Οξφόρδη, αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις, παρά την επιμονή των δημοσιογράφων. Παρά την άρνησή του αυτή, ο τέως υπουργός έσπευσε να προσφέρει τσάι στους δεκάδες συγκεντρωμένους δημοσιογράφους. Τις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον για την μπούργκα υποστήριξε ο πρώην ιδεολογικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον, ο οποίος είπε στην εφημερίδα Sunday Times ότι η ουσία των λόγων του Τζόνσον χάθηκε εξαιτίας μιας ατυχούς αποσπασματικής δήλωσης. Ο Μπάνον έχει καλέσει δημόσια τον Μπόρις Τζόνσον να διεκδικήσει την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Τζόνσον έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να απολογηθεί για τις δηλώσεις του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή