Υψους 533 εκατ. δολαρίων οι τουρκικοί δασμοί στα αμερικανικά προϊόντα

Υψους 533 εκατ. δολαρίων οι τουρκικοί δασμοί στα αμερικανικά προϊόντα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης

Σε σημαντική αύξηση των δασμών επί αμερικανικών προϊόντων, προχώρησε την Τετάρτη η τουρκική κυβέρνηση, συνεχίζοντας το μπρα-ντε-φερ με τις ΗΠΑ που προκάλεσε την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας τις τελευταίες ημέρες.

Μεταξύ των προϊόντων που αφορά αυτή η ισχυρή αύξηση των δασμών είναι τα τουριστικά λεωφορεία, οι δασμοί των οποίων ανέρχονται πλέον στο 120%, ορισμένα αλκοολούχα ποτά (140%), ο καπνός (60%) ή ακόμη το ρύζι και καλλυντικά.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν, το ύψος των νέων δασμών που ανακοινώθηκαν σήμερα ανέρχεται στα 533 εκατομμύρια δολάρια. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος, αλλά όχι ο μοναδικός», υπογράμμισε.

Η απόφαση αυτή, που ανακοινώθηκε με διάταγμα που υπογράφεται από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λαμβάνεται καθώς η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα διέρχονται μια διπλωματική κρίση που έχει οδηγήσει τις δύο χώρες συμμάχους στο ΝΑΤΟ στην επιβολή αμοιβαίων κυρώσεων αυτό τον μήνα.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι διευκρίνισε σήμερα πως η αύξηση των δασμών γίνεται σε «αντίποινα» για «τις εκ προθέσεως επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην οικονομία» της Τουρκίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία.

Οι εντάσεις αυτές οδήγησαν στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας την Παρασκευή, όταν το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 16% έναντι του δολαρίου. Από τις αρχές του έτους, η τουρκική λίρα έχασε περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Από χθες, ωστόσο, η λίρα φαίνεται να σταθεροποιείται υπό την επίδραση κυρίως των μέτρων της κεντρικής τράπεζας της Άγκυρας που ανακοίνωσε στήριξη της ρευστότητας.

Σήμερα η λίρα εξακολουθεί να ανακάμπτει έναντι του δολαρίου χωρίς ωστόσο να διαγράφει τις απώλειες των τελευταίων ημερών.

Το μέτρο αυτό ανακοινώνεται την επομένη της θεαματικής έκκλησης του Ερντογάν για σαμποτάζ των ηλεκτρονικών συσκευών που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως εκείνων της Apple.

Αν οι εντάσεις με την Ουάσινγκτον έχουν οδυνηρές επιπτώσεις στη λίρα, οι αγορές ανησυχούν επίσης όλο και περισσότερο για τον έλεγχο που ασκεί ο Ερντογάν στην οικονομία, κυρίως μετά την επανεκλογή του τον Ιούνιο.

Οι οικονομολόγοι ανησυχούν για την άρνηση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό (σχεδόν 16% τον Ιούλιο). Ο Ερντογάν αντιτίθεται σθεναρά σε ένα τέτοιο μέτρο.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που είναι επίσης γαμπρός του Ερντογάν, αναμένεται να συνομιλήσει την Πέμπτη (αύριο) μέσω τηλεδιάσκεψης με εκατοντάδες ξένους επενδυτές.

Οι πρωτοβουλίες της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη της λίρας «έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν. «Αναμένουμε ότι η κατάσταση θα εξακολουθήσει να βελτιώνεται», πρόσθεσε.