Βερολίνο: Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία

Βερολίνο: Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το ζήτημα γερμανικής βοήθειας για την Τουρκία δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης», τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας ουσιαστικά στην επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, η οποία πρότεινε να εξεταστεί η πιθανότητα παροχής οικονομικής βοήθειας από το Βερολίνο στην Αγκυρα.

«Μπορεί να φτάσουμε στην κατάσταση στην οποία η Γερμανία να πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία – ανεξαρτήτως των πολιτικών διαφορών με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν», είχε δηλώσει η κυρία Νάλες, τονίζοντας ότι «η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ, το οποίο δεν μπορεί να μας είναι αδιάφορο», καθώς «είναι προς το συμφέρον όλων μας η χώρα να παραμείνει οικονομικά σταθερή».

Ο κ. Ζάιμπερτ από την πλευρά του επανέλαβε ότι το Βερολίνο ενδιαφέρεται για μια οικονομικά σταθερή Τουρκία, αλλά απέρριψε τις υποθέσεις που θέλουν την γερμανική κυβέρνηση να ωθεί την Αγκυρα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο:

«Είναι θέμα της Τουρκίας να αποφασίσει αν θέλει να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ», δήλωσε και διευκρίνισε ότι το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας δεν περιλαμβάνεται ούτε στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχουν τον επόμενο μήνα η Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, όταν ο τελευταίος θα επισκεφθεί την Γερμανία.

«Αφελή και εκτός πραγματικότητας», χαρακτήρισε την πρόταση της κυρίας Νάλες ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Φιλελευθέρων (FDP) Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, επισημαίνοντας ότι «το να πετάξουμε από το παράθυρο χρήματα, θα ήταν πολύ κυνικό για τους Γερμανούς που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές».

Πρόσθεσε δε ότι ούτε από οικονομική άποψη έχει νόημα να δοθεί βοήθεια στην Τουρκία, καθώς η κρίση της δεν αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία. «Με την οικονομική βοήθεια δεν θα σταθεροποιηθεί το διεθνές οικονομικό σύστημα, αλλά μόνο το σύστημα του Ερντογάν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λάμπσντορφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή