ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Ισόβια σε Αφγανό που μαχαίρωσε την 17χρονη αδελφή του για «λόγους τιμής»

Αυστρία: Ισόβια σε Αφγανό που μαχαίρωσε την 17χρονη αδελφή του για «λόγους τιμής»

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε από δικαστήριο της Αυστρίας ένας 22χρονος Αφγανός ο οποίος σκότωσε την μικρότερη αδελφή του με 22 μαχαιριές σε δρόμο της Βιέννης πέρυσι το καλοκαίρι, περιγράφοντάς το ως «έγκλημα τιμής».

Η έφηβη αδελφή του, ηλικίας 17 ή 18 χρόνων, είχε εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία στη Βιέννη, καθώς είχε πέσει θύμα κακοποίησης και φιλοξενείτο σε ένα ειδικό κέντρο υποδοχής.

Ο αδελφός της όμως κατάφερε να την βρει και την μαχαίρωσε την ώρα που εκείνη πήγαινε στην επαγγελματική σχολή, στις 18 Σεπτεμβρίου 2017.

Ο δράστης που συνελήφθη αμέσως, είχε φθάσει στην Αυστρία το 2013 και οι πρώτες του δηλώσεις αμέσως μετά το συμβάν ήταν: «Ευτυχώς που είναι νεκρή, γιατί κηλίδωσε την τιμή της οικογένειας».

Το κακουργιοδικείο της Βιέννης τον καταδίκασε ομόφωνα την Τετάρτη σε ισόβια με το σκεπτικό ότι με «αυτήν του την πράξη έθεσε τον εαυτό του εκτός κοινωνίας».

Το μοναδικό αδίκημα του θύματος, το οποίο φοβόταν ότι θα το στείλουν πίσω στο Αφγανιστάν προκειμένου να παντρευτεί με τη βία, ήταν ότι «αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις οδυνηρές επιταγές της αφγανικής κοινωνίας», δήλωσε ο εισαγγελέας.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου δήλωσε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση καθώς, όπως υποστήριξε, ο πελάτης του την εποχή του συμβάντος δεν είχε συμπληρώσει την ηλικία ποινικής ευθύνης.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός διαψεύδεται από τους εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με τους οποίους ο δράστης ήταν τότε 21 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ