Τζίμι Κάρτερ: Να σταματήσουμε τον πόλεμο στη Συρία

Τζίμι Κάρτερ: Να σταματήσουμε τον πόλεμο στη Συρία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι, τον Ιούλιο, οι πρόεδροι Τραμπ και Πούτιν συμφώνησαν, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ, να σταματήσουν τον πόλεμο στη Συρία και να προωθήσουν την απομάκρυνση των ιρανικών στρατευμάτων. Ο πρόεδρος Τραμπ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί την παραμονή του Μπασάρ Aσαντ στην εξουσία και να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία. Είναι μια καλή αρχή. Χρειαζόμαστε όμως ακόμα περισσότερα για να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο.

Οι δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, οφείλουν να αποκαταστήσουν διάλογο με τη συριακή κυβέρνηση. Το πρώτο βήμα μπορεί να είναι η επαναλειτουργία των πρεσβειών τους. Επίσης, η Δύση πρέπει να εγκαταλείψει τον στόχο για αλλαγή καθεστώτος και να μην καλλιεργεί υπερβολικές ελπίδες για μετάβαση στη δημοκρατία εν μια νυκτί. Αντί γι’ αυτό, θα ήταν καλύτερα να εστιάσει σε υπομονετικά βήματα στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού. Σε αντάλλαγμα, η Δύση πρέπει να ζητήσει από τη Δαμασκό μεταρρυθμίσεις, χωρίς να υπερβάλει στις απαιτήσεις της. Επιπλέον, οφείλει να προετοιμαστεί να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Συρίας. Η ανθρωπιστική βοήθεια από μόνη της θα είναι βαρέλι δίχως πάτο αν οι νέοι άνθρωποι δεν δουν καμιά προοπτική απασχόλησης.

Η συριακή οικονομία δεν θα μπορέσει να αναζωογονηθεί όσο ισχύουν οι κυρώσεις που πλήττουν όχι το καθεστώς, αλλά τους απλούς πολίτες. Η άρση των κυρώσεων αποτελεί προϋπόθεση για την ανοικοδόμηση.

Παρά τις επιτυχίες του κυβερνητικού στρατού, που υποστηρίζεται από Ρωσία και Ιράν, οι Κούρδοι που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ ελέγχουν το 27% της επικράτειας, στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος Κάρτερ. Τον Ιούλιο, κουρδική αντιπροσωπεία μετέβη στη Δαμασκό για να διαπραγματευτεί το καθεστώς της ντε φάκτο αυτονομίας στις περιοχές της. Είναι μια θετική εξέλιξη, την οποία πρέπει να ενθαρρύνουμε. Η αντιπολίτευση, που συνεχίζει να ελέγχει τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, θα ήταν καλό να εξετάσει την πιθανότητα πολιτικού διαλόγου με τη Βαγδάτη, καθώς η συνέχιση της ένοπλης αντιπαράθεσης δεν φαίνεται να έχει τύχη. Τέλος, το καθεστώς των υπό τουρκικό έλεγχο θυλάκων στη βορειοδυτική Συρία πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διεθνούς παρέμβασης.

Πολλοί Σύροι πιστεύουν ότι σχεδόν οποιαδήποτε ειρήνευση, ακόμη και μια ατελής ή άσχημη, είναι προτιμότερη από τη συνέχιση της βίας. Η εναλλακτική είναι ένα κατεστραμμένο, για δεκαετίες, κράτος στην καρδιά της Μέσης Ανατολής.

*Ο Τζίμι Κάρτερ είναι πρώην προέδρος των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή