ΚΟΣΜΟΣ

Στη διεθνή Δικαιοσύνη προσφεύγει το Ιράν εναντίον των ΗΠΑ

3--42

Να κινηθούν ταχύτερα και πιο αποφασιστικά, αν θέλουν πράγματι να διασώσουν την ιστορική συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, κάλεσε χθες τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί.

«Το Ιράν τήρησε όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα. Με δεδομένη τη μονομερή απόσυρση της Αμερικής, περιμένει τώρα από τα υπόλοιπα μέρη να υλοποιήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις ταχύτερα και αποτελεσματικότερα», τόνισε ο Ροχανί κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Οπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο πρόεδρος Μακρόν επιβεβαίωσε τη σταθερή θέση της Γαλλίας υπέρ της διάσωσης της συμφωνίας. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επαναλάβει την πρότασή του για ευρύτερες διαβουλεύσεις γύρω από το πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και τον ρόλο της σε διάφορες κρίσεις της Μέσης Ανατολής.

Την ίδια ώρα, στη Χάγη, το Ιράν κατέθετε προσφυγή εναντίον των αμερικανικών κυρώσεων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «ωμή οικονομική επίθεση» της Ουάσιγκτον και παραβίαση της συμφωνίας φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, που χρονολογείται στο 1955. Η εν λόγω συμφωνία υπογράφηκε επί σάχη, όταν οι δύο χώρες είχαν συμμαχικές σχέσεις. Το Ιράν ζητεί να αρθεί από το Διεθνές Δικαστήριο η εφαρμογή των κυρώσεων μέχρις ότου υπάρξει τελεσίδικη απόφαση.

Ενδεικτική της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον ήταν η χθεσινή προειδοποίηση του υποναύαρχου Αλιρεζά Τανγκσιρί, επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων που υπάγονται στους Φρουρούς της Επανάστασης. Ο Τανγκσιρί τόνισε ότι το Ιράν ελέγχει εξ ολοκλήρου τον Περσικό Κόλπο και ότι δεν χρειάζεται η παρουσία ξένων χωρών, όπως οι ΗΠΑ, στην περιοχή. Τον περασμένο μήνα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Χαμενεΐ είχε υποστηρίξει την ιδέα να κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ και να εμποδιστεί η εξαγωγή πετρελαίου τρίτων χωρών από τον Κόλπο αν οι ΗΠΑ επιμένουν να μπλοκάρουν τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.