Ως άλλος Σαντάμ σε άγαλμα έκθεσης ο Ταγίπ Ερντογάν

Ως άλλος Σαντάμ σε άγαλμα έκθεσης ο Ταγίπ Ερντογάν

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρυσό ομοίωμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θυμίζει το διάσημο άγαλμα του Σαντάμ Χουσεΐν, δημιουργήθηκε σε πόλη της κεντρικής Γερμανίας ως μέρος φεστιβάλ τέχνης του οποίου το μότο είναι «Ασχημα νέα». Το άγαλμα, το οποίο έχει θεόρατες διαστάσεις, στήθηκε στην κεντρική γερμανική πόλη Βισμπάντεν και αναπαριστάνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανασηκωμένο το δεξί χέρι του, σε μια πόζα που θυμίζει αυτή του παλαιού Ιρακινού ηγέτη. Το άγαλμα του Σαντάμ Χουσεΐν καταστράφηκε από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ το 2003.

To τοπικό μέσο μαζικής ενημέρωσης Wiesbadener Kurier ανέφερε ότι το άγαλμα στήθηκε στο κέντρο της πόλης το απόγευμα της Δευτέρας. Οι αρχές της πόλης ενέκριναν το άγαλμα ως μέρος του καλλιτεχνικού φεστιβάλ Wiesbaden Biennale, αλλά δεν γνώριζαν ότι ο Ερντογάν ήταν ο άνδρας που αναπαρίστατο, όπως ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ δεν σχολιάσαν την είδηση.

Το παρόμοιο άγαλμα του Σαντάμ Χουσεΐν και το γκρέμισμά του έχουν μείνει χαραγμένα στην ιρακινή ιστορία σαν ορόσημο της κυριαρχίας και της πτώσης του Ιρακινού ηγέτη. Ο Ιρακινός Καντόμ αλ Τζαμπουρί το 2003 γκρέμιζε με ένα τεράστιο σφυρί, το οποίο του έδωσαν Αμερικανοί εισβολείς, το τεράστιο άγαλμα του Σαντάμ στην πλατεία Φίρντος της Βαγδάτης. Ωστόσο, με το πέρασμα των ετών δηλώνει ότι έχει μετανιώσει για την πράξη του.

Ως άλλος Σαντάμ σε άγαλμα έκθεσης ο Ταγίπ Ερντογάν-1

Ο κόσμος περικυκλώνει άγαλμα που αναπαριστά τον Ερντογάν στην έκθεση Wiesbaden Biennale. Το άγαλμα θυμίζει αυτό του Σαντάμ Χουσεΐν.

«Αρχισα να μετανιώνω γι’ αυτό που είχα κάνει έπειτα από δύο χρόνια, με την αμερικανική κατοχή του Ιράκ», λέει ο 52χρονος πρώην πρωταθλητής της άρσης βαρών και μηχανικός μοτοσικλετών. «Η λήξη της αμερικανικής κατοχής της χώρας δεν με έκανε να αλλάξω επ’ ουδενί τα συναισθήματά μου. Υπό την ηγεσία του Σαντάμ είχαμε ασφάλεια και η ζωή μας ήταν προστατευμένη», αναφέρει.

Ως νεαρός μηχανικός είχε επισκευάσει, το 1985, τη μοτοσικλέτα του γιου του Σαντάμ Χουσεΐν, του λαομίσητου Ουντάι. Οταν ο Καντόμ ζήτησε να πληρωθεί, ο Ουντάι τον φυλάκισε για 11 χρόνια στο διαβόητο κολαστήριο Αμπού Γκραΐμπ, από όπου αποφυλακίστηκε το 1996.

Παρ’ όλες τις ενοχές, θυμάται ξεκάθαρα εκείνη την ημέρα που στάθηκε στο υψηλότερο σημείο του ανδριάντα, πασχίζοντας να τον ρίξει στο έδαφος: «Ακουσα πως οι Αμερικανοί ήταν στα προάστια της Βαγδάτης. Μου καρφώθηκε η ιδέα να πάω και να ρίξω το άγαλμα, οπότε κίνησα για την πλατεία. Υπήρχαν ακόμη στην περιοχή οι φενταγίν, η παραστρατιωτική αστυνομία που ήταν πιστή στον Σαντάμ, αλλά οι φίλοι μου με περικύκλωσαν ώστε να με προστατεύσουν, σε περίπτωση που με πυροβολούσαν. Οι αμερικανικές δυνάμεις ήρθαν ύστερα από 45 λεπτά. Ο διοικητής με ρώτησε αν θέλω βοήθεια. Αρχικά ήμουν μόνος μου, έπειτα μαζευτήκαμε 30 και καταλήξαμε περίπου 300 άνθρωποι να γκρεμίζουμε τον ανδριάντα», καταλήγει ο Αλ Τζαμπουρί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή