Τσαβούσογλου: Επανέναρξη συνομιλιών με Ε.Ε. για την τελωνειακή ένωση – αναμένουμε αλλαγές στη visa

Τσαβούσογλου: Επανέναρξη συνομιλιών με Ε.Ε. για την τελωνειακή ένωση – αναμένουμε αλλαγές στη visa

1' 2" χρόνος ανάγνωσης

Προτεραιτότητα στις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να δώσει η Τουρκία κατά το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο κλίμα της χθεσινής του τοποθέτησης από τη Λιθουανία. 

Η γείτονος επιθυμεί να δει τους καρπούς των προσπαθειών με την Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής του καθεστώτος θεωρήσεων (visa), επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι δεν αναμένει να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις όσο η Αυστρία ασκεί την προεδρία της ΕΕ, δηλαδή μέχρι τα τέλη του έτους.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο κ. Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα εργαστεί για την επιτάχυνση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων, εστιάζοντας στη δικαιοσύνη, τις ελευθερίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός ζήτησε την επανέναρξη των συνομιλιών με την Ε.Ε. για την τελωνειακή ένωση. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ένας από τους βασικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας. 

Στα τέλη Ιουνίου η Αγκυρα, με αφορμή την ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διαπίστωνε ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ε.Ε., ενώ οι ενταξιακές συνομιλίες έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, είχε επικρίνει τις Βρυξέλλες υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζεται άδικα.